Стратегията за борба с организираната престъпност изисква по-добра комуникация между държавите-членки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Европейския парламент беше представена новата Стратегия за борба с организираната престъпност, която определя инструментите и мерките, които ще бъдат използвани през следващите пет години, за да се разбият бизнес моделите и структурите на престъпните организации, действащи през границите както онлайн, така и офлайн.

Според думите на евродепутата Емил Радев новата Стратегия се стреми към засилване на правоприлагането и съдебното сътрудничество, както и към подпомагане на по-ефективни разследвания за разбиване на структурите на организираната престъпност. Фокусът ще бъде поставен върху престъпленията с висок и специфичен приоритет. Сред целите на Стратегията са още да гарантира, че престъпната дейност няма да носи облаги, както и да подготви правоприлагащите органи и съдебната власт за цифровата ера.

По думите на Радев Стратегията за борба с организираната престъпност обаче изисква и по-добра комуникация и обмен на информация между държавите-членки.

„Очакваме още тази година да има нови законодателни предложения в областта на предотвратяването и изпирането на пари. Също така Европейската комисия даде заявка за нова рамка за конфискацията на незаконно придобити активи“, каза Радев.

Какви са новите моменти в Стратегията и как мога да се ускорят процесите на промяна в законодателството за борба с изпирането на пари и конфискацията на незаконно придобитото имущество, чуйте коментара на евродепутата Емил Радев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!