Какво постигна Португалското председателство на ЕС?

Португалия;ЕС;флагове

Развитието на устойчива, социална, зелена, цифрова и глобална Европа, бяха сред целите, които си постави Португалия в отминалите шест месеца в рамките на мандата и на ротационен председател на Европейския съюз. Председателство,преминало и под знака на предизвикателствата за справяне с последствията откризата, предизвикана от пандемията от Ковид 19.


Искам да откроя три теми, които не биха били толкова успешни без усилията и на  председателството - стратегията за ваксините, имунизационният сертификат и икономическото възстановяване и по-конкретно - програмата Next Generation EU, отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен.

А,премиерът на Португалия Антонио Коща заяви:


Мисля, че това председателство остави много значими следи. Трябва да се гордеем, защото сме изпълнили целта си. Време е за действия за справедливо, зелено и цифрово възстановяване. По темата за глобалния европейски план за възстановяване, по който страните - членки ще получат средства като част от механизма за подпомагане за справяне с последиците от пандемията

Антонио Коща коментира:

24 страни вече представиха плановете си. 12 имат зелена светлина от Европейската комисия, но на 13 юли предстои да бъдат гласувани от Съвета за икономически и финансови въпроси в рамките на Словенското председателство. Това ще е от основно значение за Европа този път да даде силен и съвместен отговор на тази икономическа криза.

Ето и оценката на председателя на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен за постъпващите за одобрение идеи от държавите в общността:

Плановете включват предложения за реформи и много инвестиции. Те изпълняват или надхвърлят целта за инвестиране на определени проценти в дигиталната и екологичната сфери. Имаме и силна инвестиция в социалното измерение по отношение на младежката заетост, образованието, здравеопазването.

Португалското председателство премина и под знака на все още продължаващата пандемия от Ковид 19.СпоредАнтонио Коща предизвикателствата на вируса продължават, но към момента:

Основното е, че ускоряваме процеса на ваксинация. Голяма част от най-уязвимото население  вече е защитено, но трябва да положим усилия да идентифицираме вариантите и да продължим с практиките за взаимна защита.

Сред приоритетите на Лисабон бе и миграционната политика и по-специално - пактът за миграцията:

Пактът има две важни стъпки. Едната е за директивата за синята карта, която създаде легални канали за имиграция и преговорите с Европейския парламент за създаване на Европейска агенция за убежище, което е основна част от преразглеждането на системата за убежище в Европейския съюз.

Преодоляването на последиците от пандемията от Ковид 19, бъдещето на Европа, върховенството на закона и разширяването на Европейския съюз към Балканите са сред приоритетите на новия ротационен председател на съюза – Словения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!