Европа с нови програми за изследване на космоса

Вече е подписано финансовото рамково партньорство (FFPA) между ЕС и Европейската космическа агенция за новата космическа програма на ЕС. Така до 2027-ма година ще бъдат заделени близо 9 милиарда евро за европейски космически програми. Целта е европейската индустрия да проектира системи и програми от ново поколение, от решаващо значение за икономиката и зелена и цифрова Европа. Споразумението определя ролите и отговорностите на всички партньори, Европейската комисия, Европейската космическа агенция и Новата агенция за космическа програма на ЕС. Два от секторите, в които се очаква развитие са разработването на следващото поколение на сателитната навигационна система в Европа „Галилео“, която ще наблюдава състоянието на планетата. При стартирането на новата програма комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посочи нуждата Европа да е по-гъвкава за европейските си проекти: 
Космосът преминава през масивна трансформация и бърза индустриализация по целия свят. За да запази лидерството си Европа, трябва да преосмисли начина, по който правим изследванията в космоса. Трябва да определим амбициозна космическа програма за бъдещето. Бъдете по-динамични, по-иновативни, по-рискови! Имаме повече от 15 милиарда евро, което е много голям бюджет и той ще ни позволи всички европейски държави да подобрят позицията на ЕС в Космоса. Очакваме да ускори и частните инвестиции. Сигурни сме, че по този начин можем да изградим една много здрава, солидна и жива екосистема за космически изследвания. За да може да достигнем и така наречения технологичен суверенитет, определено ще се наложи да използваме допълнителни фондове от Европейския фонд за отбрана. Защото е възможно да има разработка на технологии с възможна двойна употреба.
Освен ролята на двете програми - „Галилео“ и „Коперник“, важна роля ЕС вижда в третия проект - сателитната система за „сигурна свързаност“. Тя е в ранен етап на развитие. А предложението е за широколентова свързаност и квантова криптирана комуникация. От изказвания на представителите стана ясно, че голяма роля ще има и нова програма за насърчаване на космическото предприемачество в Европа, наречена „Cassini“. По тази програма ще се предложи 1 милиард евро „за стимулиране на стартиращи компании и космически иновации“. Подробности за бъдещата работа на проекта „Cassini“ тепърва ще стават ясни. Но вече се говори за мрежа от „инкубатори“ за европейски космически стартиращи компании. Нуждата от подобна система очертава Йозеф Ашбахер, генералният директор на Европейската космическа агенция. Публичните разходи на американските правителствени агенции, граждански и военни, за космоса са между пет и седем пъти повече, отколкото в Европа, отбелязва той. 
Вижте как само преди няколко десетилетия призивът на Джон Кенеди, американският президент, за стъпване на Луната стартира мащабните космически изследвания, програми и полети. В Съединените щати част от тези иновации са в основата на големите компании. Това е нужно на Европа. През 2019 г. частният сектор в САЩ вложи 5 милиарда долара в космоса. В Европа инвестицията в стартъпи и малки и средни предприятия беше 188 милиона долара. Една съвсем малка част от парите. Китай инвестира сериозно. Видяхме как страната изпрати свои астронавти до собствената си космическа станция със собствена ракета. И това провокира в мен въпроса – А какво иска да постигне Европа?
Затова генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер предлага да се свика специална среща на върха догодина, за да се определи истинското ниво на амбиция в Европа. Казва генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!