Европейската агенцията за убежището - пробив в общата миграционна политика


„Пробив“ и „историческо споразумение“ - така нарекоха европейски депутати и журналисти сключеното в последните дни на португалското европредседателство предварително споразумение с Европейския парламент за създаване на нова Европейска агенция за убежището.

"Четири години всички законодателни промени не можеха да минат. За първи път има пробив с тази агенция. Общо седем са законодателните предложения на ЕК. Това е голям пробив за Европа, за България е изключително постижение. Това споразумение действително е историческо в последния ден на португалското председателство. Това беше отчетено и като успех на Португалия", коментира пред БНР Елена Йончева, депутат от „Партията на европейските социалисти“ и докладчик по темата в Европарламента.

Споразумението слага край на безизходицата в Съвета на ЕС по темата миграция и се окачествява като политически компромис. С разширени оперативни и технически правомощия, новата Агенция на ЕС за убежище ще улесни сътрудничеството между държавите-членки и ще допринесе за сближаването на стандартите за убежище. "Една такава агенция, която увеличава своите правомощия, бюджет и инструменти, за да може да филтрира тези, които действително са бежанци и бягат от война, и тези, които всъщност нямат основания да искат убежище, а са просто икономически мигранти. Затова е толкова важна тази агенция. Това е една основна стъпка, която ще ни помогне да се справим и в бъдеще с миграционния натиск."

500 служители ще са в готовност да помагат в отделните страни-членки. Елена Йончева обяснява: "Самата агенция ще има възможност да изпраща представители в трети държави извън ЕС, които да могат да направят обективни анализи дали да очакваме бежанска вълна и в каква посока могат да се вземат предварителни мерки. Самата агенция ще разполага с 500 експерти, т.нар. резервен пул, които ще могат да обработват документи и да филтрират икономическите мигранти, които се опитват да се представят като бежанци."

Докладчикът по темата в Европарламента Елена Йончева е категорична, че превръщането на съществуващата Европейска служба за убежището в пълноправна агенция на ЕС е в интерес на България като страна на външната граница на ЕС. По думите й, в момента страната ни не е достатъчно добре защитени от съществуващите европейски инструменти. "От български интерес е да има обща европейска политика, да има политика за солидарност, която да позволи тези, които търсят убежище и влязат в България, да бъдат разпределени в останалите държави", категорична е Йончева..

Предстои договореният текст да бъде одобрен от Европейския парламент - от Комитета за граждански свободи и от пълния състав на Парламента, а след това и от европейските лидери, за да влезе в сила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!