Защо спряхме Северна Македония?

евранет плюс Андрей Ковачев

Ветото, което наложи България по пътя на Република Северна Македония към Евросъюза, не е заради историческите спорове. Това обясни българският евродепутат Андрей Ковачев.

„Европейският парламент от 2011 г. приема резолюции, в които е записано, че Република Северна Македония трябва да преустанови дискриминацията срещу граждани, които открито изразяват своята българска идентичност или своя български произход. Не е двустранен спор или академичен спор за историята. Това все повече започват да разбират колегите (евродепутати), а и страните членки. Става въпрос за фундаментален проблем, свързан с дискриминация, език на омраза, с това, че е опасно все още да заявиш, че имаш българска идентичност и да кажеш истината за историята в Република Северна Македония“, каза българският евродепутат от групата на Европейската народна партия.

Тези проблеми трябва да бъдат решени преди България да даде съгласието си нашата западна съседка да продължи преговорите за членство в общността. Нужни са и категорични гаранции, че обещанията ще бъдат спазени. Това може да бъде регламентирано чрез една пътна карта, одобрена от двете страни.

„През 2017 г. България и Северна Македония подписахме договор (за добросъседство – бел. ред.), но видяхме, че той не се изпълнява. Напротив, управляващият елит в Скопие обикаля другите държави и лобира срещу България. Опитва се да натиска България да приеме нещо, което не отговаря на европейските ценности. Част от висшите представители на управляващите в Скопие заблуждават не само страните членки на Европейския съюз, но и Съединените щати, че България има проблем със сегашната идентичност и език на северномакедонците. Ние многократно сме заявявали, че сегашната идентичност може да бъде определяна от всеки – както се чувства днес. Но те нямат право да променят човешката история и да фалшифицират данните, както е записано между другото в договора, от оригиналните и автентични извори от съответната епоха“, категоричен е Андрей Ковачев.

Северномакедонците са длъжни да приемат българското самоопределяне на историческите си личности като Гоце Делчев и да признаят, че те са наричали езика си български. И това трябва да бъде застъпено в сферата на образованието в западната ни съседка, призова евродепутатът Андрей Ковачев.

„От първоначалното признаване на Република Македония като независима държава от Югославия – винаги сме искали да бъдем най-близки, най-добри приятели с тях, да се държим братски. Никога не сме си позволявали да изнасяме нашия проблем другаде и да говорим с други държави. Може би това е било грешка. Другата страна въобще не се съобразява с нашата братска протегната ръка. Така обикаля света и обяснява тяхната теория на югокомунизма, с който те не са се разделили“, уточни Ковачев.

Чуйте целия репортаж на Стоян Стоянов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!