ЕП с призив за достъп до сексуално и репродуктивно здраве и защита правото на аборт на жените

Снимка: Пресслужбата на Европейския парламент

За равен достъп, подобрение и защита на сексуално и репродуктивно здраве, както и на правата на жените, се обявиха от Европейския парламент.

С 378 гласа "за", 255 "против" и 42 "въздържал се "членовете му приеха в края на юни доклад, призоваващ държавите-членки на ЕС да премахнат всички пречки пред услугите в областта на здравеопазването и за достъп на жените до безопасен и законен аборт.

„Трябва жените да имат право на достъп до легален аборт. т.е. да се уважава правото им на сексуално и репродуктивно здраве, без което ЕС не би съществувал. Законите трябва да служат на хората и да защитават човешките права!“,подчерта по време на дебата по темата полският евродепутат от Зелените Силвия Спурек, а хърватският й колега от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Предраг Фред Матич уточни: Броят на абортите е еднакъв в страните, в които те са забранени и в които те са позволени. Но те са опасни за женското здраве - всяка година умират над 2 хиляди души. Знаем, че абортът е труден избор за всяка жена, но той трябва да остане избор!“, каза Матич, който в ролята си на докладчик по резолюцията заяви:
Майки, съпруги и сестри, не бъдете лицемерни, като господата от Унгария, написали рестриктиращи закони! Тази резолюция предлага много - за сексуалното и репродуктивното здраве, за достъпа до безопасни продукти за менстуална хигиена и за контрацепция. Както и за сексуално образование, за лечение на безплодие, за грижи за бременни и родилки. Има и за действията в тази насока по време на пандемия или друг тип кризи.

За отрицателното въздействие на пандемията от Ковид-19 върху здравето и правата на жените се изказа и германският евродепутат от Зелените Пиерет Херцбергер-Фофана:
„По време на последната криза видяхме, че правата на жените много пострадаха. Ограниченията, свързани с пандемията се отразиха зле върху здравето им. В доклада става дума и за сексуалното образование в училище, отговарящо на съответната възраст“.

„Сексуалното образование и контрацептивите са много важни за еманципацията на жените. Те са част от здравните права, от равенстовото между половете“,съгласи се и френският евродепутат от "Обнови Европа" Ирен Толюре.

„Законодателството на тема аборт зависи изцяло от съответната държава-членка. Страните трябва да зачитат и основните права, а твърде често сексуалността, която е неразделна част от човешкия живот, е тема табу за обществото“,посочи европейският комисар по равнопоставеността Хелена Дали, която също е на мнение, че действащите в някои държави закони, забраняващи абортите - освен при дадени обстоятелства - са в нарушение на човешките права на жените, а и ги принуждават да търсят незаконни алтернативи.

За законен трябва да се счита абортът в периода на ранна бременност, а и по-късно при опасност за здравето на бременната, смятат евродепутатите.

При обсъждането беше изразено и съжаление, че в някои страни  медицински лица и институции отказват предоставянето на този здравни услуги въз основа на т.нар. клауза за съвестта. А и по религиозни съображения.
„Този доклад стана обект на интензивна лобистка дейност. По темите в него от години се говори и в Ирландия. В момента се водят дискусии най-накрая да се сложи край на влиянието на църквата върху осигуряването на здравни грижи на жените. Ако искаме да отстояваме тези права, то контрацепцията и правото на аборт са от основно значение, както и правото на свобода на съвестта!“, подчерта ирландският евродепутат от ЕНП Франсис Фицджералд, а еврокомисар Дали изтъкна:„Здравето е съвкупност от физическото, психическото и социалното благополучие, която включва всички аспекти, които ни дават силата да водим пълноценен, активен живот. Неразделна част от него са и сексуалното и репродуктивно здраве!“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!