Разширяването на ЕС към Балканите продължава

Снимка: europe.bg

Разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани остава приоритетна тема. Тя ще е част и от дневния ред на председателстващата до края на годината съюза Словения:

Целта ни е да съживим европейската перспектива за Западните Балкани и ако успеем да го постигнем ще покажем, че сме стратегически фактор. Ако не успеем да го направим някой друг ще предприеме тези стъпки. Някой друг, който има различни интереси и цели, обяви словенският премиер Янез Янша, а председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен изрази подкрепата си за намеренията на словенската страна и за държавите от района:

Комисията се ангажира да подкрепи европейския път на Западните Балкании да постигнем напредък в процеса на разширяване на Европейския съюз като официално открием преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония. Ще работим в тясно сътрудничество за дългосрочното възстановяване и стабилност в този регион.

В рамките на словенското председателство през месец октомври ще се проведе среща на върха, на която освен европейското бъдеще на страните от района, ще се направи опит да се даде началото на предприсъединителните преговори с Република Северна Македония и Албания.

Надявам се, че със Словенското председателство ще можем да дадем тласък на процеса на присъединяване на Албания и Република Северна Македония към Европейския съюз. Това е в наш собствен интерес и също така е въпрос на репутацията ни, защото Европа трябва да изпълнява обещанията си, отбеляза председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен. Според нея насрочената за месец октомври среща за европейската перспектива на страните от западните балкани трябва да изпрати към страните от региона посланието:

 Че всички те са ключови, стратегически партньори за Европейския съюз.

Въпросът с разширяването на ЕС към Западните балкани бе част и от приоритетите на председателството на Португалия, в рамките на което се очакваше да бъде дадено началото на преговорите за членство в Съюза на Република Северна Македония и Албания, но процесът бе временно спрян, заради ветото на България, която настоява за трайно решаване на спорните въпроси между София и Скопие. Премиерът на Словения Янез Янша заяви, че разбира позицията на България за ветото ѝ за начало на преговорите с Република Северна Македония, тъй като България е страна членка на Европейския съюз, но отново подчерта, че разширяването на Съюза е и остава първостепенна задача на страната му и че Западните Балкани заслужават европейско бъдеще. По-рано словенският министър на външните работи Анже Логар заяви, че една от първата му визити ще бъде в България, именно в опит за решаване на този проблем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!