ЕП иска корупцията да бъде включена в санкционния режим на ЕС


Комисията за външни работи към Европейския парламент прие резолюция, с която призовава корупцията да бъде включена в санкционният режим на ЕС за защита на човешките права. Корупцията има опустошаващ ефект върху човешките права и подкопава функционирането и законността на институциите, както и върховенството на закона, е записано в резолюцията. За разлика, обаче, от подобни закони по света като Глобалния закон „Магнитски“ в Съединените щати, европейското законодателство, прието през декември 2020 година, не включва корупцията. Затова евродепутатите призоваха Европейската комисия да изготви законодателно предложение за разширяване на обхвата на правната рамка. Каталин Чех - евродепутат от Унгария, от групата на „Възобнови“
Каталин Чех
„Всички големи демокрация санкционират корупцията - Съединените щати, Канада, от скоро и Великобритания. И това не е просто една дребна политическа подробност, рискуваме да се превърнем в убежище за мръсните пари. Автократите, които се опитват да се изнесат от Лондон, в общи линии виждат един билборд тук, на който пише - Елате, тук е безопасно, не рискувате да изгубите парите си, това е единственото място в Запада, където няма да бъдете санкционирани. Това е абсурд. И причината за всичко това е единодушния вот, защото клептократи като Виктор Орбан все още имат вето върху външната политика. Помните ли какво ни каза Алексей Навални миналия ноември - докато олигарсите на Путин акостират яхтите си по европейските пристанища никой няма да приеме санкциите сериозно. „
Евродепутатите поискаха и при налагането на санкции това да става с квалифицирано мнозинство с аргумента, че така режимът ще бъде активиран по-ефективно. Евин Инсир - евродепутат от Испания от групата на Социалистите и демократите.
Евин Инсир
"И аз искам да се присъединя към призива за включване на корупцията в санкционния режим, защото корупцията, лошото управление и нарушаването на човешките права често вървят ръка за ръка."
Евродепутатът от ДПС и президент на партия АЛДЕ Илхан Кючюк заяви, че съществуващата негативна практика по превратно тълкуване на американския закон „Магнитски“ от държави членки, не бива да се допуска и относно европейския му аналог.
Илхан Кючюк
"Европейският акт „Магнитски“ не бива да се превръща в инструмент за свръхрепресии и нарушаване на човешките права и свободи. В противовес на обстоятелството, че американския закон „Магнитски“ няма действие на територията на Европейския съюз някои държави-членки използват налагането на санкции от страна на САЩ като претекст за незаконни репресии срещу лица и фирми, което е грубо противоречие както на вътрешното им законодателство, така и на общностното право. Такъв е случаят с Република България."
Настоящата правна рамка на ЕС позволява да се налагат санкции срещу физически и юридически лица отговорни за сериозни нарушения на правата на човека по цял свят, независимо къде са извършени. Това предвижда забрана за пътуване, замразяване на активи. Законодателството включва престъпления като геноцид, престъпления срещу човечеството, убийства, заробване и т. н. Санкции се налагат по предложение на държава - членка или от Върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!