ЕП настоява за по-добра защита на дивата природа в ЕС


"Кризата е всеобща. Криза на климата и на биоразнообразието. Необходим е план за действие на Европейския съюз в дългосрочен план", подчертава Сесар Луена евродепутат от групата на социалистите и демократите. В световен план състоянието на околната среда се влошава с бързи темпове. Саския Брикмо от групата на Зелените предупреждава: "Множество вируси, подобни на КОВИД-19, могат да унищожат голяма част от биоразнообразието. Необходима е сериозна превенция". За това призовава и Мохамед Шахим от групата на социалистите и демократите: "Едно от малкото положителни неща на коронакризата е, че много хора отново се свързаха с природата. Много учени твърдят, че Земята навлиза в етап на шестото си масово унищожение. Три четвърти от всички видове могат да изчезнат през следващите векове. Затова е крайно време Европейската комисия да действа!"

Европейският парламент прие резолюция, свързана с кризата с биологичното разнообразие. В нея депутатите приветстват целта в стратегията на Европейския съюз, която предвижда до 2050 година екосистемите да се възстановят и да бъдат добре защитени. Депутатите настояват Европа да заделя 20 милиарда евро годишно за мерки в подкрепа на биологичното разнообразие. Опазването на дивата природа трябва да продължи. Депутатите подкрепят и идеята за по-екологична градска среда. Сесар Луена обяснява: "Имаме европейски закон за климата. Защо да нямаме закон за биологичното разнообразие? Така целите в него могат да са задължителни. Изпълнението им да е обвързано с конкретен срок - до 2050 година, както и с междинни стъпки, които да бъдат постигнати до 2030 година. Искаме в плана за възстановяване на природата, защитените зони да обхващат не по-малко от 30 процента от територията на  Европейския съюз". 

Мерките трябва да са справедливи, казва Габриел Мато от Европейската народна партия: "Тази стратегия не само нехае за хората, които се занимават със земеделие и риболов, но ги превръща в основни виновници за всичко, което се случва с природата. Пренебрегват се сектори, свързани с изхранването на населението, което непрекъснато се увеличава. Трябва да се отчитат икономическите и социални аспекти. Риболовът, например, се сочи с пръст, а се пренебрегват дейности, които вредят много по-сериозно на екосистемите".

Неправилните човешки дейности в последните десетилетия променят климата, подчертава еврокомисарят по околна среда Виргиниус Синкевичус: "Ако продължим по този път рискуваме да нанесем непоправими щети. Нека не забравяме, че над половината от Брутния вътрешен продукт в световен мащаб зависи от природата. Подлагаме на риск и децата си. Трябва да действаме бързо и да променим изцяло начина, по който произвеждаме и консумираме. Ще направим всичко необходимо биоразнообразието да стане национален приоритет за държавите членки, включително при финансирането и решенията за инвестиции в многогодишната финансова рамка, особено по линия на средствата за общата селскостопанска политика, както и в плановете за възстановяване и устойчивост на отделните страни. Европейската Зелена сделка също дава нови възможности".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!