Европейският парламент настоя за по-бързото приключване на процедурите по избора на европейски прокурори

Снимка: Pixabay


В началото на юни Европейската прокуратура започна да работи. Този нов европейски орган е приветстван от европейските институции, като се определя като "голямо постижение на Европейския съюз". Обръща се обаче внимание на забавянето по номинациите и избора на делегираните прокурори в някои страни членки.  Една от страните е България, която все още не е попълнила квотата си от 10 делегирани прокурори, след като европейският главен обвинител Лаура Кьовеши отхвърли шестима и избра четирима български магистрати. В страната ни предстои подбор на нови 23 кандидати, които са изявили желание да представляват България в Европейската прокуратура. Одобрените магистрати ще бъдат изслушани от Прокурорската колегия, като членовете ѝ имат право да гласуват подкрепа за шестима от тях. Еврокомисията изрази съжаление, че Европейската прокуратура е трябвало да започне дейността си без никакъв делегиран прокурор в две държави членки - а именно Финландия и Словения. Многократно се напомня на всички неизпълнили квотите, че  спешно трябва да бъдат назначени магистрати. Към тези призиви се присъединиха и представители на групите в Европейския парламент. Хуан Фернандо Лопес Агилар от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите  заяви:

"Сега зависи от държавите членки да завършат процедурата, като изберат европейските делегирани прокурори. Някои вече са го направили, дори са транспонирали Европейската прокуратура в своето процесуално и наказателно законодателство, какъвто е случаят в Испания, но други много се бавят. Ние изразяваме загриженост за Словения, която вече председателства  Съвета на Европейския съюз, заради действията на премиера й Янез Янша през май. Той спря процедурата за избор на двама делегирани прокурори, предложени от словенската прокуратура и дори предизвика оставката на словенския министър на правосъдието. Тази тревожна ситуация не трябва да остава без активна и бърза реакция, за да може прокуратурата да започне своята дейност и преди всичко, за да предприемем възможно най-скоро разширяване на компетенциите на Европейската прокуратура."

Делегираните прокурори са крайъгълният камък на Европейската прокуратура. Те ще разследват и преследват дела под централизиран контрол и ще гарантират, че този орган е надлежно представен пред националните съдилища, подчерта евродепутатът от Европейската народна партия Свен Зимон:

"С Европейската прокуратура наистина постигаме добър напредък в създаването на общо съдебно пространство по наказателноправни въпроси. Измама, корупция, сериозни трансгранични измами с ДДС, които трябва да бъдат преследвани в Европа - еднакво, централизирано. Всеки, който присвои европейски фондове или злоупотреби със субсидии, трябва да бъде съден. И ако това не работи у дома, тогава трябва да се организира на европейско ниво. Това е добра и правилна стъпка. Разбира се, много жалко, че не всички държави-членки на ЕС  участват. Ако липсват пет страни членки - Дания, Ирландия, Унгария, Полша, Швеция - това е лошо. Разбира се, това трябва да се промени в бъдеще."

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!