Какво предвижда Механизмът за отпускане на заеми в публичния сектор

Снимка: архив


Европейският парламент даде зелена светлина на Механизма за отпускане на заеми в публичния сектор в рамките на Механизма за справедлив преход. Той има за цел да подпомогне европейските региони в преминаването към климатична неутралност, за създаване на нови предприятия и работни места. Облекчаването на финансовата тежест ще подпомогне за това ЕС да постигне оптимална неутралност по отношение на климата до 2050 година. По-значителен дял на финансиране ще получат най-засегнатите от Зелената сделка региони и граждани. Механизмът за отпускане на заеми в публичния сектор е предназначен конкретно за публични предприятия, като създава преференциални условия за отпускане на средства за проекти, които не генерират достатъчно приходи, за да бъдат трайни - уточни докладчикът Енрике Хан от групата на Зелените в ЕП:

"За тази цел се съчетават безвъзмездни средства от около 1,5 милиарда евро от бюджета на ЕС и 10 милиарда евро под формата на заеми, които се предоставят от Европейската инвестиционна банка. В периода от 2021 до 2027 г. за съответните региони трябва да бъдат мобилизирани между 25 и 30 милиарда евро публични инвестиции. Подобно на Фонда за справедлив преход, този механизъм няма да подкрепя проекти, свързани с изкопаеми горива и ядрена енергия. С него ЕС насърчава промяната в политиката за климата, индустрията и транспорта, за разширяването на централните топлофикационни мрежи, екологичната транспортна инфраструктура, енергийна ефективност и прехода към кръгова икономика."

Безвъзмездните средства ще се отпускат на два етапа: безвъзмездни средства, отпускани в съответствие с покани за представяне на предложения и ненадвишаващи съответните национални дялове, и безвъзмездни средства, отпускани на конкурентна основа на равнището на Съюза до изчерпване на оставащите средства. На бенефициерите ще се предоставя консултантска подкрепа за подготовката, разработването и изпълнението на допустими проекти чрез създадения по програмата InvestEU консултантски център. Ще бъде необходимо да се спазват хоризонталните принципи  по отношение на всички инвестиции, включително зачитане на основните права, равенство между половете, недискриминация, социална закрила и опазване на околната среда. Според еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски следва да се даде приоритет на бенефициерите в по-слабо развитите региони:

"Затова фондът ще бъде насочен основно към страни от моята част на Европа - Източна и Централна, защото много производствени центрове работят с въглища. Все пак има различна отправна точка, която зависи от промишлеността във всяка страна. На този етап няма смисъл да посочваме коя държава би могла потенциално да бъде изключена, защото не разполага със средства. Всички проекти, които са допустими, ще имат възможността да кандидатстват, ако отговарят на критериите."  

За "Евранет +": Виолета Ашикова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!