Инициативата „Три морета“ – възможност за икономическо развитие на Централна и Източна Европа чрез общи проекти с финансиране от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Регионалната инициатива „Три морета“ обединява 12 държави от Европейския съюз между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Целта на проекта е да насърчи сътрудничеството в Югоизточна Европа и да ускори транспортните, енергийни и дигитални връзки в региона. Партньори на „Три морета“ са Европейската комисия, Германия и Съединените американски щати. Към инициативата има инвестиционен фонд за финансиране на общи проекти. Девет от страните вече се ангажираха с парична вноска, а САЩ одобри инвестиция от 300 милиона долара за проекти в енергийната инфраструктура. От Международния валутен фонд изчисляват, че нуждите от инвестиции в региона са много повече от капитала на инвестиционния фонд. Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева посочва: "Инициативата „Три морета“ набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността в региона. Изчислили сме, че от всяко похарчено евро за инфраструктура се връщат от 1,7 до 2,5 евро и това в дългосрочен план стимулира растежа. Международният валутен фонд има инструмент на стойност 650 милиарда долара и регионът може да се възползва от тези средства за целите на инициативата. 

Един от създателите на „Три морета“ полският президент Анджей Дуда подчертава ролята на проекта за бъдещето на Европа: "Инициативата е стратегически отговор на нашия регион на предизвикателствата след пандемията. Устойчивото възстановяване ще бъде подкрепено от ефективното използване на европейските фондове". 

Проектът е важен елемент от развитието на Европейския съюз, смята и германският президент Франк Валтер Щайнмайер: "За да се възползваме от потенциала на инициативата тя трябва да е част от европейските политики и инструменти. С европейския Зелен пакт и с плана за възстановяване NextGenerationEU разполагаме с два силни инструмента за преодоляване на икономическата ситуация след Covid-19".

България, която беше домакин на шестата среща на върха на инициативата, предложи към нея да има специален иновационен фонд и постави акцент върху свързаност в науката и  образованието. Науката и иновациите могат да стимулират икономическото развитие на региона, смята еврокомисарят Мария Габриел: "Науката, иновациите и образованието имат потенциал да се превърнат в двигател на нов растеж в региона на държавите от „Три морета“. Евродепутатът Илхан Кючюк определя инициативата като стратегическа и смята, че тя може да привлече европейско финансиране. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!