"Линиите на живота" преминават и през България

Линии на живота“ се нарича кампанията на ЕК в България и е посветена на Европейската година на железопътния транспорт. До 6 септември всички желаещи и вдъхновени от пътуването с влак могат да споделят своите истории, а най - добрите имат шанс да спечелят европейско пътуване с влак за двама.

„Ще представим историите както на хора, които работят в железниците и са професионално свързани с тях, така и на самите пътници, които пътуват с влак”, казва Ана Маринска от представителството на ЕК в България.

Кампанията „Линии на живота” е в партньорство с проекта People of Sofia. „Основната ни роля е да намерим интересни хора в България и да ги покажем чрез пътуванията си във влак”, казва фотографът Вихрен Георгиев – създател на проекта. “Влакът е една възможност да излезем от тези граници, в които бяхме затворени и да общуваме свободно”, добавя още той. През летните месеци фотографската платформа ще пътува по различни железопътни маршрути в България, за да ни срещне с различни хора и техните истории.

Железопътни линии пресичат България от 1866 г. насам и свързват хора, места и съдби като своеобразни линии на живота. По тях се срещат житейски пътища и се случват събития, които оставят траен отпечатък. Какъв отпечатък ще оставим днес, избираме ние. До днес железопътният транспорт остава най-устойчивият начин за пътуване в ЕС.

С избора си да пътува с влак всеки европейски гражданин може да намали над 5 пъти отделянето на вредни емисии от пътуването си в природата. Този вид транспорт е с най-малък дял вредни емисии, както и най-малък брой произшествия, което го превръща в устойчив и безопасен начин на пътуване. Това, наред със социалната функция на железопътния транспорт, ниските цени на билетите, редки гледки, които могат да бъдат видени само от влак, както и свободата на движение в него, са светлина в тунела и стъпка към възраждането на интереса към този транспорт в условията на сериозни климатични промени в глобален контекст.

„2021 година е и европейска година на железопътния транспорт, за да си припомним колко е важно да останем свързани помежду си - с Европа, с миналото и бъдещето, с природата”, убедена е Ана Маринска

С кампанията „Линии на живота” Представителството на Европейската комисия в България цели да насочи вниманието към железопътния транспорт като достъпен, бърз и зелен начин на придвижване с добавена стойност.

„Хората, които пътуват с влак всъщност отделят около пет пъти по-малко емисии със своите пътувания в околната среда. Затова искаме да насочим вниманието първо към по-голям интерес от страна на пътниците и второ към по-голям интерес и виждане на този транспорт от бизнеса”, добавя  още Маринска.

Пътувай зелено, за да остане зелено!

Вижте общите условия на играта на: https://ec.europa.eu/bulgaria/events_bg и спечелете европейско пътуване за двама!
Целият репортаж на Мартин Николов можете да чуете тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!