ЕС достави в Пловдив първия у нас робот за дезинфекция срещу Covid-19

Робот за дезинфекция срещу КОВИД-19
Снимка: УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив

Първият в България роботизиран апарат за дезинфекция срещу КОВИД-19 и осигуряване на стерилна среда вече работи в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Най-голямото лечебно заведение в страната бе първото, което получи безвъзмездно модерната апаратура след одобрение от Европейската комисия по линия на Европейския съюз.

Общата поръчка за болници, лекуващи пациенти с КОВИД-19, е 200 дезинфекционни робота. До момента вече са доставени над 100 в лечебни заведения в 25 държави членки на ЕС. 

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов заяви, че свидетели на поредно доказателство как европейската солидарност работи на практика и помага на българските граждани и медицинския персонал в борбата с коронавируса. 

Модерната техника почиства с ултравиолетова светлина само за 15 минути стандартно болнично помещение, а с едно зареждане може да обработи 18 стаи. 

В условията на пандемия и четвърта ковид-вълна предоставената дезинфекцираща апаратура ще бъде от голяма полза за клиниката по интензивно лечение, особено при септичните състояния и критичните случаи, категричен е зам.-директорът  на здравното заведение доц. Момчил Мавров.

Роботът се управлява дистанционно, като по време на процеса на дезинфекция в помещението не присъстват пациенти и персонал. Клинични изследвания доказват, че роботът унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност над 99,99%, създавайки стерилна среда. 

Работата с него спестява време и значително намалява риска за зараза сред персонала, обясни Андре Сондергард, вицепрезидент на датската компания производител на робота.

Репортажът на Елена Крушкова за рубриката "Евранет +" е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!