ЕС обещава помощ за Афганистан

Снимка: БГНЕС

Страните – членки на Европейския съюз да проявят солидарност по отношение на миграцията. Този призив отправиха лидерите на съюза след като талибаните в Афганистан възстановиха властта си в страната, което предизвика масово бягство на хора от страната и засили опасенията за нова мигрантска вълна към Европа и съседните на Афганистан страни:

Събитията, които виждаме подчертават спешната необходимост от споразумение между страните от общността и Европейския парламент по Пакта за миграцията и убежището, защото се нуждаем се от напълно функционираща система за ефективно управление на европейските граници, отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен.

А, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова:

Нека не позволяваме създаването на нов пазар за трафик на хора. Решени сме да контролираме миграционните потоци и да защитаваме границите на Европейския съюз.

Такъв апел отправи и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, според която:

Tрябва да предложим законни, безопасни и организирани пътища към Европейския съюз. Призовах държавите - членки да увеличат квотите за презаселване, за да помогнат на нуждаещите се от международна закрила афганистанци.

Европейският парламент на свой ред призова за подпомагане на страните – членки в общността и на съседните на Афганистан държави, които биха могли да приемат бежанци на своя територия. Председателят на външната комисия Дейвид Макалистър настоя и за необходимостта от:

Нов подход към Афганистан, тъй като новите играчи ще се опитат да запълнят политическия вакуум в страната. В настоящата ситуация хуманитарните действия трябва да бъдат основен приоритет на Европейския съюз.

Уверение, че това ще бъде направено даде председателят на Европейския съвет Шарл Мишел:

Ще работим със страните в региона – Иран и Пакистан. Международна закрила ще е необходима за онези афганистанци, застрашени от преследване или други проблеми, каза Шарл Мишел, който заедно с Урсула Фон Дер Лайен дадоха ясен сигнал, че европейската помощ за Афганистан ще продължи:

Преустановяването на военната операция в Афганистан не слага край на ангажимента ни за утвърждаване на върховенството на закона, демокрацията и правата на човека.

Комисията ще предложи увеличение на хуманитарната помощ за 2021 година до над 200 милиона евро, с което ще помогнем за посрещане на спешни нужди както на афганистанците, останали в страната така и на съседните страни, приемащи бежанци.

А, за замразената в момента помощ от Европейския съюз за развитие на Афганистан, Урсула Фон Дер Лайен уточни:

Бъдещата помощ за развитие трябва да се основава на спазване на основните ценности и свободи и на правата на човека. Помощта от 1 милиард евро от Европейския съюз сега е замразена, докато не получим гаранции и не видим действия, че условията ни са изпълнени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!