Проектът „Game On/Don't let climate change end the game!“ събра на образователен лагер в Рила млади съмишленици в борбата с климатичните промени

Снимка: climategame.eu

Проектът „Game On! Don’t let climate change end the game“ е инициатива на консорциум от 10 партньори от 8 държави в Централна и Източна Европа. Целта е младите хора по света да се активизират и да се реагира на екзистенциалната заплаха, която климатичните промени представляват за бъдещето на човечеството. Проектът се реализира благодарение на съфинансирането по механизма за образование и повишаване на осведомеността по въпросите на развитието (DEAR) на ЕК. Като част от дейностите по изпълнение на проекта 20 младежи с различно образование в сферата на екологията, комуникациите, правото, енергетиката, ландшафтната архитектура и медицината участваха в четири дневно приключение в НП Рила. В събитието, организирано от Българска фондация „Биоразнообразие“ се включиха експерти от БАН, НП Рила, Климатека, Софийски университет и Югозападния университет в Благоевград. Те споделиха своите изследвания върху биоразнообразието и разказаха повече за въздействието на климатичните промени в планините.

Европа иска да е първият неутрален относно климата континент. Именно затова през юли тази година Европейската комисия представи плана си за постигане на намаление на емисиите до 2030 г., което е първата стъпка към постигането на въглеродна неутралност определена за 2050 г. Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен допълва: „И въпреки, че целта трябва да бъде постигната след 30 години, състезанието започва сега и резултатът зависи от постигнатото през настоящето десетилетие. Ето защо Европа пое ангажимент да намали емисиите до 2030 година с 55% в сравнение с нивата от 1990 година.“

Последния излязъл доклад на Междуправителствения панел за измененията на климата (IPCC), е категоричен – Земята се е затоплила с 1.09℃ сравнено с периода преди индустриализацията, а основна причина за това е човешката активност и използването на изкопаеми горива. Покачването на нивото на глобалния океан и топенето на ледниците вече не може да бъде спряно. Обществото ни следва да предприеме спешни мерки за ограничаване на въздействието си, както и да се адаптира към природните бедствия и екстремалните явления, които все по-често ще съпътстват ежедневието ни.

Европейската комисия в момента отделя огромни средства за зелено възстановяване, но това, което е в наши ръце са наистина политическите решения т.е мерките и политиките, които заложим в България да са насочени към устойчиви зелени политики, зелени иновации и към последователен подход за минаване към по-ниско въглеродни икономики и политики“ – споделя Йорданка Славова от Българска фондация „Биоразнообразие“, които са изпълнители на проекта „Game On! Don’t let climate change end the game“ за България.

В Консорциума са твърдо убедени, че със своята мотивация и силата на волята си младото поколение може да даде тласък на неотложната системна промяна, необходима за преодоляване на рисковете, произтичащи от промените в климата. Ето защо целта на проекта е да събуди енергията на младото поколение на регионално и глобално равнище посредством игрови подход, като първоначално се обърне внимание на три основни области: опазване на биологичното разнообразие, приспособяване и смекчаване и справедливост в областта на климата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!