„Делта" вариантът на Covid-19 - поставя ли под съмнение действителното прилагане на цифровия Covid сертификат

Снимка: архив


"Делта" вариантът на коронавируса доминира в ЕС. Експертите го определят като по-заразен от предходния "Британски" вариант и официално здравните институции фиксират четвъртата вълна на Covid-19. Считано от 1 юли ЕС въведе единен цифров сертификат. В него бяха заложени два основни принципа. Първо, държавите членки да не могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифров сертификат за COVID, освен ако тези ограничения са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве. Второ, когато такива допълнителни ограничения се налагат по изключение, държавите членки ще трябва да информират предварително Европейската комисия. Независимата общоевропейска медийна мрежа със седалище в Брюксел Euractiv цитира писмо, в което трима еврокомисари призовават страните-членки на ЕС да се придържат към обещанието си да прилагат без ограничения за пътуване новия сертификат на ЕС за COVID-19. Еврокомисарите, съответно на правосъдие, вътрешен пазар и здравеопазване - Дидие Рейндерс, Тиери Бретон и Стела Кириакидес, настояват за координиран подход и напомнят на държавите членки, че са се договорили за условията, при които напълно ваксинирани и възстановени лица, притежаващи цифров сертификат за завършен ваксинационен цикъл, "да бъдат освободени от тестове и карантина, свързани с пътуване “.
"Делта" вариантът обаче все повече дава основание на страните членки да се възползват от т.нар. аварийна спирачка, която позволява на европейска държава по изключение и временно да въведе отново определени мерки– обръща внимание евродепутатът Андрей Ковачев, който е съпредседател на групата за качествено здравеопазване в Европейския парламент:

"Ще дам веднага пример - и България изисква, независимо от Covid сертификат, ако пристига някой от червена зона, да предоставя PCR тест. Това страните членки пожелаха да си запазят като право и да решават дали да изискват и от ваксинираните, независимо от европейския сертификат, да имат допълнително и отрицателен PCR тест. Това е засега ситуацията. Ние, в Европейския парламент, ще продължим да настояваме за уеднаквяване на условията за пътуване."

Уеднаквяването на условията по прилагане на мерки ще е труден процес – призава Андрей Ковачев:

"Това е много труден баланс. Имаме държави като Федерална република Германия, които във всяка провинция имат също така различно законодателство. А след като в самата Германия не е уеднаквено, колко е по-трудно в рамките на целия ЕС да бъде всичко уеднаквено. Европейският парламент искахме, колкото се може повече този сертификат да бъде използван като средство, както за улеснение на движението, така и за улеснение на бизнеса. Ние политиците сме оставени също така в ръцете на науката и на медицината, да следваме техните съвети за това как най-добре да можем да се справим със сегашната ситуация. От една страна, да се намалят ристрикциите, да се пътува по-свободно, от друга страна, да имаме  отговорност към здравните системи и към хората. Това е, както казах, много труден баланс."

За "Евранет +": Виолета Ашикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!