Политическите битки за плана " Подготвени за цел 55 "

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030 трябва да е факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове. За изпълнението на тази цел ще помогне  пакета „ Подготвени за цел 55 “ с мерки за ограничаване на вредните емисии, увеличаване използването на енергия от възобновяеми източници и на по-екологични транспортни средства. Вицепрезидентът на комисията Франс Тимерманс, отговарящ и за европейската зелена сделка обясни: 

Предлагаме набор от мерки - от потенциално разширяване на системата за търговия с емисии до разглеждане на консумацията на енергия от сгради и до разглеждане на изискванията за емисии за автомобили. Тези мерки трябва да доведат до справедлив  преход. 

Франс Тимерманс подчерта, че предизвикателство остава да се гарантира, че разходите за тази трансформация се поемат по справедлив начин. Той очаква предложенията да срещнат съпротива сред някои страни от общността, но е убеден, че подходът на комисията е правилен: 

Винаги казвам на държавите - членки, ако мерките не ви харесват, предложете  алтернатива. Дайте ни друга мярка, която ви харесва повече и вижте дали можете да получите мнозинство за това. Но първо, погледнете предложението ни : това е цялостен подход към проблема и вярваме, че това е най - добрият баланс, който можем да създадем. 

Както стана ясно предстоящото обсъждане на плана в страните от общността и Европейския парламент се очаква да е напрегнато. Причините за това могат да се търсят във въвеждането на нови енергийни данъци, които ще доведат до поскъпването на стоки и услуги в автомобилния, транспортния и енергийния сектори. Експерти коментират още, че е необходим баланс и за целите за намаляване на вредните емисии, за да не се ощетяват страните в Европейския съюз. Не на последно място остава и въпросът за използването на повече енергия от възобновяеми източници. Предложение, предизвикващо дискусии на държавно и бизнес ниво, особено в по-бедните държави, предвид необходимостта от трансформиране на определени производства в съответствие с новите изисквания, което според специалисти може да доведе и до социални сътресения и проблеми на трудовия пазар. Предлаганите мерки предизвиква разнобой и сред представители на комисията. Еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит:

Мисля, че социалното обезщетение наистина трябва да бъде подобрено и за това този въпрос трябва да бъде преразгледан.  През септември ще обсъдим текст, очертаващ очакваните социални въздействия и последиците за пазара на труда. Не искам да ви давам списък с комисари или държави. Но е ясно, че редица комисари имаха резерви и аз съм един от тях.

От казаното до тук е ясно, че към момента не всички в Европейския съюз са съгласни с едно или повече от предложенията в пакета „Подготвени за цел 55“. Сега на ход са политиците, които трябва да намерят правилния баланс за всички заинтересовани държави от общността. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!