София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

Преди дни София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г., като отличието се дава заради активната спортна дейност, която се развива в града през последните години. Присъждането на титлата бе обявено от ACES Europe – Асоциацията на европейските градове и столици на спорта. Според думите на евродепутата Андрей Ковачев, който е и Президент на консултативната група към Асоциацията на европейските градове и столици на спорта, София е избрана заради иновативността и добрите практики, въведени като „Европейска столица на спорта“.

Най-мащабните годишни събития в столицата са София Ърбан Зона Спорт, София Фит Фест международен фитнес и уелнес фестивал, както и планинско колоездене спускане „Home Mountain Bike Downhill Cup“ – Витоша. На 10 октомври ще се проведе и още един софийски маратон, където се очакват над 5000 участници. Ежегодно се организират поне 20 събития в и около Витоша.

Според Андрей Ковачев има добри чужди примери за европейски и световни столици на спорта, от които можем да се учим. „Това е едно от допълнителните предимства на участието ни в тази мрежа. Така опитът на други столици като Марсилия и Ротердам, например, може да бъде представен, за да се види какво те са свършили. А София представя своя опит и какво ние сме направили. Разбира се, всеки град е уникален – едни имат море или река, а други – като София, имат планина и тези особености могат оптимално да бъдат използвани за мотивация на гражданите да се включват в спортни събития“, каза Ковачев. Той посочи още, че титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта в сътрудничество с ЮНЕСКО и Комисия по спорта на Европейския парламент.

Въпросът обаче е в каква посока предстои да се работи за развитие на спорта в София оттук нататък, какво е постигнато и какво още има да се постига, чуйте коментара на евродепутата Андрей Ковачев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!