ЕК обявява покани за пет пилотни проекта по инициативата „Нов европейски Баухаус“

Снимка: europa.eu


„Новият европейски Баухаус“ е творческа инициатива на Европейската комисия, която обединява изкуство, наука и технологии. Проектът търси отговор на въпросите: как можем да живеем по-добре като опазваме природата, как да променим средата, която ни заобикаля, как да използваме нови идеи, за да направим жилищата си по-красиви и устойчиви в бъдеще. Инициативата е възможност за създаване на по-добри региони в Европа след пандемията, казва Елиза Ферейра, еврокомисар по въпросите на сближаването и реформите: "Когато много европейци живеят в домове с лошо качество десетки милиони сгради трябва да бъдат обновени. Какво ще стане, ако ги направим по-устойчиви, по-красиви и по-приветливи? Можем и трябва да направим това заедно! За много хора възможностите на зелената икономика изглеждат далечни и са повод за притеснение. Хората се питат: „Колко ще ми струва това? Какво ще изгубя?“. Проектът „Нов Европейски Баухаус“ насочва вниманието не върху цената, а към ползите от Зелената сделка. Отчитат се местните особености на всеки регион в Европа". 

Според председателката на комисията по култура и образование в Европейския парламент Сабине Верхайен Зелената сделка трябва да бъде новият културен проект за Европа: "Затова Европейската комисия създаде проекта „Нов европейски Баухаус“ като пространство в което архитекти, художници, студенти, учени, инженери и дизайнери да работят заедно по своите идеи. Проектът има потенциал да отговори на въпроса: „Как бихме искали да живеем в Европа в бъдеще?“. Първо трябва да конкретизираме идеите. Трябва да е ясно колко ще струват проектите, колко бихме искали да инвестираме и откъде ще дойдат средствата. Новите идеи изискват и свежи пари, а не само пренасочване на средства от фондовете на вече съществуващи програми. Инициативата има потенциал да донесе реална промяна, но само ако към проектите се подходи по правилен начин".

Началото на инициативата беше обявено през януари. Първият етап приключи в края на юни. Над две хиляди са предложените идеи, половината от тях са на представители на културните и творчески сектори. Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел подчертава, че участието на младите хора е ключово за успеха на инициативата. Европейската комисия ще обяви покани за набиране на проекти. Ще се разчита на бюджетите на програмите „Хоризонт Европа“, „Еразъм +“ и „Творческа Европа“: "В рамките на програмата „Хоризонт Европа“ ще обявим през есента първите покани за пилотни проекти Баухаус на стойност 25 милиона евро. Целта е да имаме най-малко пет „проекта-демонстратори“ в Европа. Те трябва да бъдат разработени съвместно с гражданите. Те трябва да покажат най-добрите идеи за справяне с предизвикателствата на местно равнище и да вдъхновяват и други примери в друга част на Европа". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!