Европейският парламент започва работа по „портфейл за цифрова самоличност“, който включва и частния сектор

Снимка: ec.europa.eu

Какво представлява новото предложение на Европейската комисия за Регламент за цифровата идентичност (eID) и какви предимства носи т.нар. „портфейл за цифрова самоличност“? Евродепутатът Цветелина Пенкова беше гост лектор на финансовата конференция EUROFI, която се проведе преди дни в Словения и това беше една от темите, които бяха разгледани на форума. По думите на Цветелина Пенкова в момента Европейският парламент започва активна работа върху новия Регламент за цифрова идентичност.

„Този акт се основава на един друг регламент, който всъщност е Регламент за електронна идентификация, удостоверяване и доверителни услуги, но разликата в новия Регламент е, че сега всъщност ние разширяваме обхвата и включваме и частния сектор. Това означава, че държавите членки оттук нататък, включително и България, ще имат възможност да предоставят както на европейските граждани, така и на бизнеса т.нар „портфейл за цифрова самоличност“, обясни Цветелина Пенкова.

Този цифров портфейл ще им позволи на европейските граждани ще могат да се идентифицират и да съхранят и управляват данни за самоличност и официални документи електронно. Така те ще имат директен достъп до услуги онлайн, без да споделят лични данни, и ще имат пълен контрол върху типа информация, които споделят“, обясни евродепутатът.

Финансовите компании са заинтересувани от подобна цифрова трансформация, а тя от своя страна е на път да промени бизнес моделите. На този етап обаче все още е трудно да се прогнозира кога ще заработи новия „портфейл за цифрова самоличност“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!