Нов енергиен етикет за крушки и осветителни тела от септември

Снимка: ec.europa.eu

От септември новият по-ясен енергиен етикет на ЕС се въвежда във всички магазини и интернет сайтове за осветителни тела и крушки. Етикетът вече е в сила и за доста други уреди, включително перални машини, миялни машини и телевизори. Новите етикети улесняват потребителя и стимулират производството на продукти с по-малък въглероден отпечатък.

Първите четири категории продукти, обхванати от новия енергиен етикет, считано от 1 март 2021 г., са хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини, перални машини със сушилня, телевизионни приемници и други външни монитори, например компютърни екрани, които за първи път ще бъдат обхванати от етикет. От 1 септември 2021 г. новите етикети ще се прилагат и за електрически крушки и лампи с фиксирани светлинни източници.

В рамковия регламент за енергийния етикет е предвидено следващата група продукти, които трябва да бъдат разгледани, да се състои от барабанни сушилни машини, климатизатори, локални отоплителни топлоизточници готварски уреди и други.

Проучване на Евробарометър от 2019 г. показа, че 93% от хората разпознават енергийния етикет на ЕС, а при 79% той е повлиял върху избора при извършването на покупка. Производителите осъзнават това влияние върху избора на потребителите и се стремят да излагат на пазара продукти, които са във възможно най-висока категория в сравнение с конкурентите.

Очакваните ползи, комбинирано от всички мерки за енергийно етикетиране и екопроектиране, ще доведат до икономии на първична енергия в размер на приблизително 230 Mtoe (милиона тона нефтен еквивалент) годишно до 2030 г. Това съответства на общото годишно крайно енергопотребление на Испания и Полша. За потребителите това означава средна икономия в сметките им за енергия за домакинствата, достигаща до 285 евро за година.

Като се има предвид широкото използване на смартфони от потребителите, QR кодът върху новите енергийни етикети препраща директно към страницата на продукта в базата данни на Европейски регистър на продуктите за енергийно етикетиране на ЕС. Това ще улесни достъпа на потребителите до допълнителна информация, която не фигурира върху етикета. При хладилниците, например, такава информация може да обхваща размерите на модела, подробности за намиращата се в него електрическа крушка, вида на отделенията и техния индивидуален обем, както и минималната гаранция, предлагана от доставчика. С времето тази база данни ще улесни и прякото сравняване на продуктите. Също така ще бъде полезно органите за надзор на пазара във всяка държава от ЕС да имат достъп до базата данни и да бъдат подпомагани да проверяват спазването на правилата от страна на производителите, както на уреди за домакинството, така и на осветителни тела.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!