ЕК с амбициозни цели в Годишната реч за състоянието на Съюза

Председателят на Еворопейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта амбициозни цели в развитето на Европейския съюз в годишната си реч за състоянието на Общността. Тя отчете свършеното през последната година по ключови за Съюза теми, както и очерта най-неотложните задачи като пандемията, климатичните промени, Западните Балкани, Афганистан. 

Над 70% от европейците са имунизирани срещу Ковид-19. Това отбеляза като успех Фон дер Лайен, но в същото време подчерта тревожните разлики в темпа на ваксинацията в някои страни членки без да назове конкретните държави:

"Осигурени са допълнително 1.8 млрд. допълнителни дози. Това е достатъчно за нас и нашите съседи, ако има нужда от подсилваща имунизация. Така че нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия на неваксинираните".

Председателят на Еврокомисията постави фокус върху необходимостта от ранно разпознаване и предотвратяване на бъдещи пандемии. Тя анонсира предстоящото отриване на европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации, по-известен като ХЕРА, с бюджет от 6 милиарда евро.

Сериозно внимание в речта на Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза беше поставено върху младите хора и щетите, които пандемията е нанесла върху тяхното развитие.

Затова, заедно с програмата "Еразъм" за обмен на студенти и ученици ще бъде създадена и нова програма "Алма" - в помощ при наемането на млади хора на временна работа в друга страна членка. Освен това Европейската комисия ще предложи 2022 г. да бъде Европейска година на младите хора. 

По темата "Западни Балкани" Фон дер Лайен съобщи, че през следващите седмици ще посети страните от региона като сигнал за ангажимента към процеса на тяхното присъединяване:

"Дължим това на всички млади хора, които вярват в Европа за своето бъдеще. Затова ще предоставяме повече подкрепа. Инвестициите в Западните Балкани са инвестиции в бъдещето на ЕС."

В икономически план Европейският съюз си поставя за цел да стане лидер в производството на полупроводници и по този начин Старият континент ще се отърве от икономическата си зависимост от Азия.

По отношение на климата тя акцентира върху зеления преход:

"Целта е проста. Ние ще определим цена за замърсяването, ще изчистим енергията, която ползваме. Ще имаме по-умни коли и самолети и ще гарантираме, че по-големите климатични амбиции ще бъдат придружени от по-високи социални цели. Затова предлагаме да се създаде нов климатичен социален фонд, кото да се бори с енергийната бедност, която засяга 34 милиона европейци".
Фон дер Лайен обърна внимание и на корупцията, върховенството на закона и тревожните сигнали, които идват от някои държави, отново обаче без да ги назове. Като важна цел тя открои създаването на законодателство срещу домашното насилие и насилието над жени. 

По темата "Афганистан" председателят на Еврокомисията подчера, че Европа  ще осигури помощ в размер на 100 млн. евро. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!