С различни механизми в ЕС се борят срещу намаляване на пластмасовите отпадъци

Различни механизми, методи и проекти използват в страните - членки на ЕС, за да намалят употребата на пластмасовите отпадъци. 

Близо четвърт тон боклуци събраха само от началото на месеца бургаски рибари от морето и плажовете край Ченгене скеле. Те се включиха в инициативата на общината „Риболов на отпадъци“.

Те вадят най-различни пластмасови отпадъци – бутилки, кутии и други:

Отпадъците, по принцип, избиват на брега. Това е голямата опасност. От слънцето и въздействието на вълните се раздробяват на дребни частици и те вече застрашават дъното, като ареал на живот на дънните риби“, разказват рибари. 

Кампанията е част от проект на Община Бургас за намаляване на морските отпадъци в бургаския залив, финансиран по Норвежкия механизъм, поясни Мая Русева от местната администрация:

„Сега фокусът е върху местната рибарска общност, които за един месец, трябва да влизат с лодки в морето и да вадят отпадъци, които са по повърхността на водата. Включително такива, които вадят с мрежите или от заливчета, които са труднодостъпни с кола“, поясни Русева.

Кампанията продължава през целия месец, а рибарите с най-богат „улов“ ще получат подаръци – ваучери за ловно- рибарско магазин.

А пластмасата е бич и за Черноморието. Повече от 80% от отпадъците по плажовете са именно с такъв характер. Иначе, средно 5 тона годишно отпадъци генерира европейският гражданин. А едва 38% от боклуците се рециклират. 

Този пример трябва да е само малка част от политиката и затова ЕС залага на различен подход за оползотворяването на тези ресурси, пояснява Петър Витанов. Важно е да предприемем стъпки и за ограничаването, и за повторната употреба на пластмаси, посочи Витанов:

„90% от изследваната морска сол на различни фирми и марки съдържа миниатюрни пластмасови частици, които са изключително вредни за здравето. Целта на ЕС е да удължи цикъла на един продукт, да даде възможност за многократна употреба, да намали потреблението на изкопаеми и на фосилни горива със серия от законодателни действия“, добави евродепутатът.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!