ЕС в търсене на решение за засилване сигурността на континента и ограничаване зависимостта от САЩ

евранет

При срещата си в Словения министрите на отбраната на страните-членки на ЕС обсъдиха възможността за създаване на военни сили за бързо реагиране. Темата бе подета от върховният представител на евросъюза по външна политика Жозеп Борел, според когото така Съюзът ще може да действа автономно където е необходимо и когато ситуацията го налага. Въпросът с европейската отбрана е повдиган многократно през последното десетилетие, белязано от „Арабската пролет“, конфликтът в Сирия, а в последните дни и изострената ситуация в Афганистан, след изтеглянето на силите на САЩ. Една от важните цели, които стъпка в тази посока би изпълнила, наред с по-добрата подготовка и реакция при бъдещи предизвикателства е намаляване на зависимостта от САЩ. 

Българският евродепутат от групата Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки е категоричен, че развитието на ЕС в посока създаване под определена форма на военни сили е логично на фона на геополитическите амбиции на организацията, които следва да бъдат защитавани. Джамбазки обаче отбеляза една от сериозните пречки в реализацията на подобна идея. Тя именно е свързана с членството на страни от ЕС в НАТО. Според българския представител в ЕП засилването на сътрудничеството в отбранителната промишленост е стъпката, която европейските държави следва да предприемат незабавно. 

Концепцията за евентуално формиране на военни сили към ЕС към момента остава неизяснена. Повече детайли се очаква в следващите месеци, когато ще бъде готов окончателният вариант на Стратегическия компас на Съюза. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!