ЕП призова да се спрат опитите с животни за научни цели

Снимка: ec.europa.eu
Европейският парламент призова с резолюция да се спре използването на животни за научни експерименти. С мнозинство от 667 гласа „за“ Европарламентът прие, четрябва да бъдат насърчавани високите стандарти за хуманно отношение към животните. Резолюцията беше изготвена от работна група и в нея бяха взети под внимание дебатите в Интергрупата за защита на животните. Според евродепутата Емил Радев Евросъюзът вече е инвестирал значителни средства в технологични проекти и научни изследвания, така че съществува алтернатива на изследванията с животни.

„Има алтернатива, която да позволи това да се случи“, каза Радев и според думите му това дава възможност опитите върху животни да се намалят и дори изцяло да се бъдат спрени. Той посочи, че вече има спад на броя на животните, използвани в науката, като само за последната една година 12 млн. животни, които са развъждани именно за целите на изследванията, са били умъртвени, без да бъдат използвани за целите на науката.

В същото време обаче тази резолюция е незаконодателна и тя няма силата на законодателно решение.

„Ние призоваваме оттук нататък Европейската комисия да надгради Директива 2010/63 на Европейския съюз и фактически там, където това не е нужно, съвсем да се забранят опитите с животни. Очакваме и законодателно предложение на Европейската комисия, а както се видя, този въпрос има пълната подкрепа от шест политически групи в Европарламента“, каза Радев.

Как се стигна до това решение, след като тази тема дълги години беше обект на разгорещени спорове и дебати, и как тази резолюция ще промени нещо, след като тя няма силата на законодателен акт, чуйте коментара на евродепутата Емил Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!