Зелената сделка като предизвикателство

През последните няколко години Европейският съюз върви все напред и по-далеч в борбата с изменението на климата. Амбициозните климатични цели, обобщени в т.нар. "Зелена сделка" залагат превръщането на Европа във въглеродно неутрален континент.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяснява.

Ще намалим въглеродните емисии с поне 55 на сто до 2030 г. Зелената сделка залага ясен план за постигане на неутралността ще даде сигурност на бизнес, институции, инвеститори.

Има огромно количество хора, които искат да живеят на по-чисто и по-уредено място и да няма боклуци около тях, пояснява енергийният експерт Боян Рашев.

Една от най-видимите части от зелените политики за хората са тези за рециклирането, казва още Рашев. Пандемията обаче доведе до свито потребление, малко пластмаса за рециклиране и ниски цени.

Целите ни са дългосрочни, казва зам.-председателят на комисията Франс Тимерманс.

Ще продължим борбата в пандемията, но ще се фокусираме и в дългосрочни предизвикателства. Затова зелената сделка ще бъде нашият компас във възстановяването на Европа.

Иначе по данни на ООН към септември възобновяемата енергия сега представлява 29% от световното производство на електроенергия. Светът трябва да намали емисиите на парникови газове с 45% през 2030 г. спрямо нивата от 2010 г., за да ограничи покачването на температурата до 1,5 градуса.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!