ЕК представи новото приложение "Еразъм+"

Европейската комисия представи новото мобилно приложение "Еразъм+" към програмата за обмен на студенти и ученици. То е достъпно на всички езици на Европейския съюз и работи със системите Android и iOS, като целта е младите хора по-бързо и лесно да намират нужната информация, с по-малко административна тежест.

И още - с помощта на новото приложение студентите ще могат на едно място да търсят и избират дестинация за пътуване, да подписват споразумение за обучение онлайн, да откриват събития и полезни съвети за избраната дестинация.

Приложението "Еразъм+" също така дава възможност на участниците в програмата да се свързват с други техни връстници, както и да получат европейска студентска карта, валидна в целия Европейски съюз, за достъп до услуги, музеи и културни дейности.

Българският еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта - Мария Габриел, обяви, че с появата на приложението хартията официално отива в миналото:

"Учениците вече могат да кандидатстват за мобилност директно чрез приложението, като преглеждат и избират мястото, където ще пътуват, сред предложените партньорства от тяхното учебно заведение.  След като са избрали своята дестинация, те също могат да подпишат онлайн договора си за обучение".

Хуан Гонзалес - ръководител на Студентската мрежа "Еразъм+", определи възможността за споделяне на опит сред основните плюсовете на приложението:

"Освен административната част, цялостната идея на приложението е изключително важна и фундаментална за целия този процес. Студентите ще могат да се включат в дейности, на база на опита на техни връстници, както и да открият полезни съвети, които да им помогнат за техните пътувания в рамките на Еразъм".

Програмата дава възможности за обучение в чужбина, стажове, и обмен на персонал във всички области на образованието, младежта и спорта. По данни на Европейската комисия над 70 % от студентите, когато се завърнат от обмена си в чужбина, определят по-добре професионалните си цели и избират по-лесно кои дисциплини да изучават в бъдеще.

Бюджетът на "Еразъм +" за 7-годишния период до 2027-а година е над 28 милиарда евро. За настоящата академична година се очаква 600 хиляди студенти да отидат в чужбина с помощта на програмата. От появата на първоначалния вариант на "Еразъм+" преди повече от 30 години досега в нея са участвали 10 милиона души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!