Уебинар „Бъдещето на Европа през погледа на младите“

„Бъдещето на Европа през погледа на младите“ е тема на днешния уебинар организиран от Бюрото на Европейския парламент в България. В дискусиите наред с младите хора заявили участие ще се включат и тримата български евродепутати, избрани да представляват Европейския парламент в Конференцията за бъдещето на Европа – Ева Майдел, Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки. Всеки от тях ще представи основните теми, по които работи в областта на образованието, културата, младежта и спорта; изменението на климата и околната среда; цифровата трансформация.

„В момента тече Конференцията за бъдещето на Европа, която обсъжда различни идеи на гражданите, на институциите представляващи различните нива на вземане на решение в ЕС, за това какво трябва да се промени в неговата работа. Тя тече от май месец тази година, като в момента започнаха работа и гражданските панели, те са четири и са съставени от по 200 граждани, от всички държави-членки на ЕС и обсъждат различни теми свързани с работата на ЕС и неговите правомощия.

Ние се включваме в този дебат, като срещаме в този уебинар млади хора и не само, хора които са заинтересувани от ЕС и темата, какво трябва да се промени в неговата работа с нашите трима български евродепутати, избрани да представляват Европейския парламент в Конференцията за бъдещето на Европа – Ева Майдел, Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки. Те представляват различни политически групи и съответно имат и различни позиции за това, какво трябва да бъде крайното решение на Конференцията. Идеята е да обсъдим най-важните теми, по които работят и въпросните евродепутати: образование, култура, младеж и спорт; изменение на климата и околна среда; цифрова трансформация. После ще предадем резултатите от обсъждането в Платформата, където всеки един гражданин на ЕС може да дава своето мнение, какво трябва да бъде решението и какви трябва да бъдат предложенията за промяна в ЕС.“, каза Теодор Стойчев, модератор на събитието и ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

По отношение ролята и активността на младите хора, допълни: „Младите хора като цяло се интересуват, това е моето впечатление от многобройните срещи, които съм имал за съжаление напоследък онлайн. Активни са и имат активна позиция по много от актуалните проблеми на ЕС. Хубаво е, че младите хора могат да формулират своята позиция, могат и да я отстояват. Много от проблемите, които влизат в обсъждането на Конференцията за бъдещето на Европа ги вълнуват. Това, което ми прави впечатление от срещата ни с различни ученици, е че темата която може би не чак толкова се обсъжда в България за климатичните промени и раждането на един по-устойчив икономически модел, който по-малко да вреди на околната среда, всъщност е тема, която изключително много вълнува младите хора. Младите хора са тези, които ще живеят в променящия се ЕС и които ще го управляват и затова е хубаво отсега да знаят какви са правомощията му.“

Можете да проследите събитието на живо във Facebook страницата на Бюрото на ЕП в България от 10 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!