ЕП: Основаното на пола насилие да се третира като особено тежко престъпление

Снимка: Pixabay


Основаното на пола насилие да се да се третира като "особено тежко престъпление с трансгранично измерение". За това призова Европейския парламент.

Евродепутатите преиха законодателна инициатива, в която се настоява за целенасочено законодателство и политики за спряване с всички форми на насилие и дискриминация, основана на пола, независимо дали е онлайн и или офлайн. Инициативата бе подкрепена с 427 гласа "за", 119 "против" и 140 "въздържали се".

Призивът на европейската институция е този вид насилие да бъде включено от Комисията наред с други престъпления, срещу които трябва да се води обща борба, като например трафика на хора, наркотици и оръжие, компютърните престъпления и тероризма. Мотивът е, че това ще послужи като правно основание за ориентирана към жертвите директива на ЕС, в която се използват стандартите залегнали в Истанбулската конвенция и други международни стандарти.

Членовете на европарламента изтъкнаха многобройните неблагоприятни лични, социални и икономически последици от насилието, основано на пола. Те за пореден път подчертаха,  че ситуацията се е изострила от пандемията.

Сериозен фактор, допринасящ за недостатъчното подаване на сигнали за инциденти, е липсата на доверие на жертвите на насилие в правоприлагащите органи и в съдебната система.

Съдокладчикът Малин Бьорк от Левица посочи, че всяка трета жена в Европейския съюз е била подложена на физическо или сексуално насилие и че всяка седмица средно 50 жени умират в резултат на насилие, основано на пола: "Искам да благодаря на всяка жена тук, на всяка феминистка, която надига глас, която го прави в тази плнарна зала или у дома и която работи неуморно всеки ден, за да сложи край на насилието, основано на пола. Вие сте двигателите на тази промяна. И да, ние говорим за господство, дискриминация, патриархална власт, сексизъм, пол, защото, за да премахнем насилието, основано на пола, трябва да стигнем до това разбиране. Той е структурен проблем, Не е случайна заплаха или случайно събитие. Не става въпрос за идеология, а за правата на човека и ние носим отговорността да гласуваме тук и сега, за да сложим край на това."
С този доклад ние очертаваме начина, по който очакваме Комисията и държавите -членки да засилят действията си. Казваме, че нашият живот, нашите права, телата ни - вече няма да бъдат бойно поле.

Съдокладчикът Диана Рива и Хинер от "Зелените" допълни: "Днес и утре трябва да гласуваме, за да защитим висшето благо - нашият живот. Това е животът на всяко момиче и жена в Европа и трябва да стои над всички различиия. Не можем да сложим край на този дебат без да си спомним за всички момичета и жени, които са били жертви на сексуално насилие, както и за всички онези, които сега го търпят. От тази трибуна ви казваме -  не сте сами, ние сме тук за вас и ще се справим с това."

В речта си за състоянието на Съюза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че до края на годината Комисията ще предложи закон за борба с насилието над жените, който ще включва превенция, защита и ефективно наказателно преследване в онлайн и офлайн среда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!