Българската икономика по време на зеления преход – възможности и предизвикателства

Снимка: pixabay

Преминаването към Зелена икономика в Европейския съюз има за цел да повиши социалното благосъстояние и социалното равенство, а в същото време да намали рисковете за околната среда и екологичния недостиг. Тя съдържа концепции за ниски въглеродни емисии и ефективно използване на ресурсите.

Какви са обаче възможностите и предизвикателствата пред българската икономика по време на зеления преход в Европейския съюз?

Според редица експерти отговорното менажиране може да направи от България силно развита и просперираща държава. Българският евродепутат Радан Кънев подчерта обаче, че най-важно е да се даде отговор на въпросите - какво е за България зелената сделка и Зеления преход?

„Преди всичко трябва да начертаем собствения си път и собствената си стратегия, за да бъде Зелената сделка от полза за нас“, коментира Кънев.

Европейската зелена сделка представлява пътна карта, която залага на няколко конкретни цели – намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 година, нетни и нулеви емисии до 2050 година. Икономическият растеж не трябва да зависи от използването на природен ресурс и никой европейски гражданин, регион или държава членка не бива да остават пренебрегвани от настъпващите промени и трансформацията, каза българският евродепутат  Цветелина Пенков.

"За да се постигне това, е необходимо адекватно финансиране. ЕС предлага много възможности в тази насока. Над 30% от дългогодишния бюджет на ЕС е отреден за инвестиции в зелена икономика и зелени проекти. Близо 40% от средствата за възстановяване и устойчивост, които ЕС отпуска на държавите членки, също са предвидени за инвестиции в зелени проекти. Когато говорим за прехода в България, не можем да пренебрегнем и допълнителните средства, които Фонд за справедлив преход предоставя на страната ни. Това са близо 2 милиарда евро, които са за подпомагане и преквалификация на заетите във въглищния сектор, също и за инвестиции в нови технологии“, коментира Пенкова.

Цветелина Пенкова допълни, че в момента се подготвя и друг допълнителен социален климатичен фонд, който ще бъде финансиран от приходите от търговия с емисии. Той ще осигури средства на държавите за подпомагане на енергийно бедните граждани на ЕС.

Сами виждаме по какъв начин завишените цени на електроенергията, се отразяват на бизнеса и на европейските граждани. Близо 7% от населението на ЕС не може да си позволи повишените цени на електроенергията. В България този процент е 30“, допълни още българският евродепутат. 

За да се постигне една по-зелена Европа обаче са необходими много труд, важни решения и политическа воля.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!