Решения на европейско равнище за справяне с енергийната бедност


Европейската комисия ще обяви  спешни мерки за борба с енергийната бедност, след като цените на газа достигнаха рекордно високи нива, а тези на електроенергията на едро се повишиха с повече от 200 % за първите 9 месеца на годината, което повиши и цените на дребно. "Този ценови шок е неочаквана криза в критичен за Европа момент" - изтъкна еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон и допълни, че страните членки могат да предприемат тези мерки както дългосрочно, така и в средносрочен план:

"Този ценови шок не може да бъде подценен. Той вреди на нашите граждани и по -специално на най -уязвимите домакинства, отслабва конкурентоспособността и увеличава инфлационния натиск. Ако бъде оставена без контрол, тя рискува да компрометира възстановяването на Европа. Трябва да сме ясни: настоящото покачване на цените няма много общо с политиките ни в областта на климата. Зелената сделка осигурява единственото трайно решение на европейското енергийно предизвикателство. Според Европейската комисия Европа трябва да реагира, като предприеме бързи, координирани действия на равнище държави членки. Предоставянето на целенасочена подкрепа на потребителите, директните плащания на тези, които са изложени на най -голям риск от енергийна бедност, намаляването на енергийните данъци, прехвърлянето на таксите към общото данъчно облагане са всички мерки, които могат да бъдат предприети много бързо, съгласно правилата на ЕС. Непосредственият приоритет трябва да бъде смекчаване на социалното въздействие и защита на уязвимите домакинства, като се гарантира, че енергийната бедност не се задълбочава."

В унисон с тази оценка евродепутати призоваха за разследване на манипулирането на пазара от страна на държавни и недържавни субекти, както и на спекулациите на пазара на въглеродни емисии в ЕС, за да може да се установи мащаба на въздействието на тези  фактори върху цените. В отговор еврокомисарят Кадри Симсон посочи:

"Цената на въглерода също се увеличава постоянно заради иикономическото възстановяване и по-голямото използване на горива, произведени от водород като средство за декарбонизация, но това обяснява само малка част от увеличението на цените на електроенергията."

Въпреки това Европейската комисия планира да въведе механизъм за коригиране на границите с въглеродни емисии. С него ЕС се надява да намали  т.нар. "изтичане на въглерод" в други части на света, където няма екологични ограничения, което потенциално  би могло да попречи на плановете на ЕС за декарбонизация. Това е част от пакета „Подготвени за цел 55“ на Европейската комисия - за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г. Според експерти пряка последица от коригирането на въглеродните граници в комбинация с постепенното премахване на безплатните квоти, от които европейските производители са се възползвали, могат да доведат до по-високи разходи за европейските компании, а оттам и до по-високи цени на продуктите. Каквито и да са разходите за климатичния преход, гражданните с ниски доходи не трябва да ги поемат, настояват евродепутати. За евродепутата от групата на левицата в ЕП Мануел Бомпард е необходимо да се предпиемат фискални мерки за подпомагане на домакинствата:

"Така че ние трябва да имаме глобална визия, т.е. това, от което се нуждаем ежедневно, за да можем да живеем достойно, трябва да бъде по-евтино, с по -малко данъци, отколкото е сега. Например цените на определени  стоки и услуги като храна, газ или електричество - трябва да бъдат замразени. И тези мерки могат да бъдат инструменти за компенсиране на Механизма за коригиране на границите  въглеродни емисии."

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!