Ползите от създаването на Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации в Европа /HERA/

Стела Кириакиду
Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Хера е била съпруга на Зевс. Като жена на Бога на Небето тя е знаела почти всичко. От такова изобилие от знания имаме нужда и в нашата система", казва заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас като прави аналогия между древногръцката митология и Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации, по-известен като ХЕРА. Това е структура за здравна сигурност, чиято цел е да изпреварва събитията. Брюксел обяви създаването му, за да предотврати бъдещи кризи и да реагира бързо на появата им. ХЕРА ще оценява заплахите, ще събира данни и ще изгражда необходимия капацитет за реакция. До началото на следващата година новата структура трябва да предприеме действия по най-малко три големи заплахи и да отстрани евентуални пропуски в медицинските мерки за противодействие.

"Това е рамка, която ще позволи Европа да разполага с всички защитни мерки при извънредна здравна ситуация. ХЕРА ще бъде основният инструмент за координация на подготовката и за евентуална реакция. Ще бъде в тясно сътрудничество с държавите членки, научната общност и индустрията. Това ни липсва в момента", обяснява Маргаритис Схинас.

Новата структура ще търси решения на пазарни предизвикателства и ще укрепва промишления капацитет. Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон подчертава нуждата от добре работещи вериги за доставки и припомня поуките от началото на кризата с КОВИД-19: "Имаме нужда от по-решителен и постоянен диалог с индустрията, и по-конкретно с фармацевтичната промишленост, за да имаме бърз достъп до необходимата информация. Това е от решаващо значение в кризисна ситуация".

При извънредни ситуации ХЕРА ще подсигури разработването, производството и разпространението на лекарства и ваксини, включително на медицински изделия като ръкавици и маски, от които Европа имаше остра нужда при първата вълна на КОВИД-19. ХЕРА е ключът към създаването на силен Европейски здравен съюз, казва еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис и подчертава, че Европа трябва да е подготвена по-добре за евентуална бъдеща здравна криза: "Инвестирането в здраве е нашето бъдеще. Затова гарантираме, че ХЕРА ще разполага с 6 млрд. евро през следващите шест години. Средствата са предвидени в многогодишната финансова рамка. Чрез финансиране през други европейски програми общата подкрепа за здравна сигурност ще се увеличи до близо 30 млрд. евро. Дори повече, ако включим инвестициите на национално ниво и добавим участието на частния сектор в ХЕРА. Чрез Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации ще се вземат бързи решения, ще се задейства спешно финансиране, договаряне и разпространение на медицински мерки за защита в Европейски съюз".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!