Юридическият спор между Варшава и Брюксел ескалира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След няколко отлагания, Конституционният трибунал във Варшава реши, че Полша не може да бъде принуждавана да възприеме някои текстове от еропейското законодателство. Това разгневи ЕС, но и полски гражани, които протестираха дни наред срещу решението. Полският министър-председател Матеуш Моравиецки отрече правителството му да иска да извади страната от Европейския съюз. Като "вреден мит" определи премиерът идеята за "Полекзит". Решението на конституционните съдии, че националната конституция има предимство над правото на ЕС, е отговор на подадено от него запитване.

"В Полша най-висшият закон, който стои над законодателните актове на Европейския съюз, е Конституцията. Да се казва обратното, би означавало първо, че Полша не е суверенна държава, и второ, че не е демократична държава", защити лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински твърдия курс на неговото правителство срещу Брюксел.

А там растат разочароанието и притесненията. Люксембурският външен министър Жан Асеборн преупреди, че Полша си играе с огъня. А полският евродепутат от опозиционната Гражданска платформа Радослав Шикорски коментира: "Вече имаме хаос в съдебната система, парите от Европейския съюз не идват и може да ги изгубим. Несъмнено, настоящето правителство направи стъпка към излизане от Европейския съюз."

От името на Европейската комисия еврокомисарят Дидие Рейндерс предупреди, че ситуацията е тревожна: "За първи път Конституционен съд излиза с решение против европейските договори. Но ние ще реагираме във всички ситуации, в които има нужда гражданите да бъдат защитени."

Евродепутатът от Зелените съпредседател на Антикорупционната интергрупа на Европейския парламент Даниел Фройнд нарече казуса с Полша "най-голямото изпитание пред комисията на Урсула фон дер Лайен". И обясни: "Ако страни-членки не спазват общите правила, Европейският съюз спира да съществува - в случая в Полша. Естествено, не може да не спазващ общите правила и да продължиш да получаваш от общите париЕвропейската комисия прекалено дълго умоляваше Полша, но и Унгария и други държави, да се придържат към върховенството на правото. А това е от съществено значение за бъдещето на Европейския съюз! Това е неговият фундамент и затова Комисията трябва да изпрати ясен сигнал: Който не спазва общите европейски правила, не може да получава европейски субсидии", категоричен е Даниел Фройнд. И припомни, че националният план за възстановяване на страната не е приет от Брюксел. Решението, дали 26-те милиарда евро от възстановителния пост-ковид-план ще потекат към Полша, предстои. Но според евродепутата от Зелените под въпрос трябва да бъдат поставени и другите европейски субсидии за Полша.

"Парите са единственият лост за влияние", убеден е евродепутатът Даниел Фройнд.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!