ЕП: общи възможности на ЕС за кибернетична отбрана


Евродепутатите призовават за цялостен набор от мерки и съгласувана политика за сигурност в областта на информационните технологии, както и за подобряване на военната координация в областта на кибернетичната отбрана, за да се засили кибер устойчивостта на ЕС. Обща политика в областта на кибернетичната отбрана и значително сътрудничество на ЕС в областта на кибернетичните способности са сред ключовите въпроси, необходими за развитието на задълбочен и силен Парламентът препоръчва създаването на съвместно кибер звено, за да се подобри обменът на информация между институциите, органите и агенциите на ЕС и да се насърчи сигурна и бърза информационна мрежа.

Отбелязвайки, че кибертехнологиите често имат двойна употреба – гражданска и военна, членовете на ЕП приветстват плана за действие на Комисията относно взаимодействието между гражданската , отбранителната и космическата промишленост. За разлика от други военни области, инфраструктурата на киберпространството е предимно собственост на частни компании, базирани до голяма степен извън юрисдикцията на ЕС. Докладчикът  по темата Урмас Пает (Обнови Европа, Естония) заяви:

Вчера Facebook и продуктите му като WhatsApp и Instagram паднаха. Предполага се, че това е просто технически проблем, а не кибератака. Но по целия свят комуникациите бяха затруднени. Обичайният информационен поток спря. Може обаче да имаме по-големи заплахи, да видим по-големи щети и дори човешки загуби, ако някой реши да атакува нашата  инфраструктура, като болници, енергетика или транспорт, или да се намеси в изборите. Неотдавнашният скандал със шпионски софтуер Pegasus показа уязвимостта на журналисти, активисти за правата на човека, депутати и други граждани, които бяха масово шпионирани.

През последните години в Европа се наблюдава непрекъснат ръст на кибероперациите, извършвани от различни организации срещу Европейския съюз и неговите държави-членки. Затова е важно да се развият общи възможности за киберсигурност и отбрана, за да се отговори на тези предизвикателства пред сигурността.

Президентът фон дер Лайен каза в обръщението си за състоянието на Съюза, че предвид липсата на ресурси, трябва да обединим нашите сили. Не трябва просто да се задоволяваме с решаването на проблема с кибернетичната заплаха, но също така трябва да се стремим да станем лидер в киберсигурността. Общата политика за киберзащита и засиленото сътрудничество на равнище Европейски съюз са основни елементи за изграждането на по-силен Европейски съюз за отбрана. Необходимо е и засилено сътрудничеството между Европейския съюз и НАТО, основано на обмен на информация между екипите за реакция на киберкриза, обмен на най-добри практики, засилено обучение, изследвания и учения.

Докладът също призовава за съвместни и координирани отговори на кибератаки, които трябва да включват и НАТО, за да може тези отговори да доведат до налагане на санкции срещу враждебни субекти, застрашаващи интересите на евроатлантическата сигурност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!