Обявиха финалистите за наградата "Сахаров" на ЕП за 2021 г.

Европейската награда за свобода на мисълта „Сахаров“ е най-високото отличие, присъждано от ЕС за дейност в областта на правата на човека


Европейската награда за свобода на мисълта „Сахаров“ тази година ще си оспорват жени от Афганистан, боливийският политик Жанин Анес и руският активист Алексей Навални. Финалистите сред номинираните бяха определени чрез гласуване от парламентарните комисии по външни работи и развитие. Германският евродепутат от Групата на Европейската народна партия  Дейвид Макалистър съобщи финалистите: 
"Първите номинирани са афганистански жени, представени по азбучен ред: Шахарзад Акбар, Мери Акрами, Зарифа Гафари, Палваша Хасан, Фрешта Карим, Сахра Карими, Метра Мехран, Хория Мосадик, Сима Самар, Хабиба Сараби, Аниса Шахид. Номинацията на тази група от видни афганистански жени е силен сигнал за подкрепа за опазването на правата на жените и основните човешки права, които всички те защитават не само в Афганистан, но и в световен мащаб". 
Тези 11 афганистански жени са номинирани за борбата им за равенство и човешки права, тъй като след завръщането на талибаните на власт през лятото на 2021 г. жените отново са изключени от участие в правителството и техните възможности за образование, права и свободи са поставени в опасност. 
Вторият номиниран за наградата "Сахаров" на ЕП е боливийският политик Жанин Анес:
"Жанин Анес - боливийски опозиционен политик и символ на репресиите срещу дисиденти и на лишаването от справедлив процес в Латинска Америка, която в момента е в затвора. Тази номинация показва силна подкрепа за демокрацията, върховенството на закона и основните свободи". 
Добилият международна известност с организирането на демонстрации и борбата срещу корупцията в Русия политикът Алексей Навални е третата номинация за наградата "Сахаров" за 2021 г.: 
"Господин Навални е руски опозиционен политик и активист срещу корупцията, понастоящем в затвора и в тежко здравословно състояние, охраняван с висока степен на сигурност. Тази номинация признава и подчертава усилията на смелия човек да отстоява демократичното управление, върховенството на закона, човешките свободи и борбата срещу корупцията". 
На 20 октомври, 2021 г. председателят на Парламента и лидерите на политическите групи ще определят носителят на тазгодишната награда "Сахаров". Наградата, както и премия от 50 000 евро се връчват на официално пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година: 
"Лауреатът ще бъде поканен на среща за обмяна на мнения на съвместно заседание на Комисията по развитие, Комисията по външни работи и подкомисията по правата на човека в Страсбург, която ще се проведе на 13 декември. Церемонията по награждаване ще бъде на 15 декември в пленарната зала на Европейския парламент отново в Страсбург". 
 Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, връчена за първи път през 1988 г. на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко, е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!