Европа търси жени - лидери в областта на високите технологии


Повече жени - новатори и ръководители на високотехнологични стартъпи. Това е основната цел на инициативата WomenTechEU. С Европейския иновационен съвет българският еврокомисар Мария Габриел даде старт на инициативата, която ще подкрепи 50 високотехнологични стартъпи, ръководени от жени. Жените имат своето място в технологичния свят, убедена е Мария Габриел.

"Всички разчитаме на тях, защото това е един потенциал, който Европа трябва да подкрепи. Днес едва 17 % е броят на жените в информационните и комуникационни технологии, само 8 % са стартъпите, които са създадени и ръководени от жени- това е половината от населението. Искрено вярвам в потенциала на жените-лидери на стартъпи на високотехнологични компании, затова се радвам, че с Европейския иновационен съвет и инициативата WomenTechEU отбелязваме следващ етап... Само преди година открихме, че стартъпите, ръководени от жени, които са финансирани от Европейския иновационен съвет, са в порядъка 7-8 процента. За мен този процент е недопустим. Не може да имаме само 7 процента талантливи жени, имаме много повече в различните държави членки... Затова с екипа решихме поне 25 % от участващите в интервютата за финансиране да бъдат жени..."  
   
Само за пет месеца броят на финансираните от Европейския иновационен съвет стартъпи, ръководени от жени, вече е 34 %. На европейско ниво е необходима критична маса от инвестиции, целенасочени действия и конкретни инициативи в подкрепа на жените новатори, посочи комисар Габриел:

"Продължаваме с Европейския иновационен съвет и с новата инициатива... Искаме да подкрепим 50 високотехнологични компании и ръководителите им- жени, които да вдъхновят млади момичета, които да виждат перспектива в развитието в този сектор и да имат кариера на предприемачи... Смятам, че е дошло време да имаме европейска иновационна система, за да можем да използваме силите, потенциала, науката, жените, младите хора стартъпите да ги превърнем в нещо, което извежда Европа на по-лидерски позиции." 

Инициативата има за цел да подкрепи превръщането на дружества, ръководени от жени в бъдещи технологични лидери. Чрез Европейския съвет по иновациите ще бъдат предоставени 75 000 евро безвъзмездна финансова помощ, за да има повече жени ръководители на високотехнологични стартъпи. 

Очаква се до 50 високотехнологични стартиращи предприятия от държавите членки на ЕС и асоциираните държави да бъдат финансирани. Кандидатурите се подават чрез портала за финансиране и обществени поръчки на Европейската комисия. 

Крайният срок за подаване на предложения е 10-ти ноември 2021 г. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!