ЕП с призив за запазване на Арктика като зона за мир

Снимка: /www.europarl.europa.eu

За запазване на Арктика като зона за мир призовават европейските депутати в доклад, приет с 506 гласа "за", 36 - "против"и със 140 гласа "въздържал се" през този месец.

Апелът е и към арктическите държави, и към международната общност. Причината - заплахи за стабилността в района, сред които и климатичните промени.

„Бързото изменение на климата в Арктика предизвиква екологични, социални и икономически предизвикателства, но и такива за сигурността. Топенето на Ледената шапка създава нови проходи, позволява достъп до природни ресурси и увеличава потенциалните рискове в региона“, каза естонският евродепутат от „Обнови Европа“ Урмас Пает на дебат с участието на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон:
„ЕС е в Арктика не за удобство, а по необходимост, тъй като много от предизвикателствата пред арктическите региони изискват и регионално, и многостранно сътрудничество“.

„Това, което се случва в Арктика е видимо и в околните региони. Поставяме акцент и върху устойчивоto развитие и отговорното използване на богатствата на Арктика - най-вече в полза на местните общности и по-специално на коренното население“, добави полският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Анна Фотига.

Ние трябва не само да приемем, но и да популяризираме гласовете на живеещите в Арктика“добави датският евродепутат от „Обнови Европа“ Карън Мелчиър, а френският й колега от Зелените Мари Тусан изтъкна, че :
„За съжаление Арктика е мишена на жадни за печалба компании, а почти половината от тях са европейски!“.

„Нашите основни послания: да се реагира амбициозно на изменението на климата и да се опази арктическата среда; да се насърчи устойчивото развитие и да се засили международното сътрудничество“, обобщи германският евродепутат от ЕНП Дейвид МакАлистър за доклада.

„В него се споменава нарастващият интерес на Русия и Китай към региона, както и енергийното му значение“, добави Ян Захрадил - чешкият евродепутат от Европейскиte консерватори и реформисти за документа, в който се изразява и загриженост за "неоправданото" струпване на руски военни сили в региона, и за китайските опити за интегриране на Северния морски път в инициативата „Един пояс, един път“.

„Отварянето на Северния морски път е коз и за Русия, и за Китай заради географското положение на едните и глобалните амбиции и икономическа мощ на другите“, поясни естонският евродепутат от ЕНП Рихо Террас, а германският му колега от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Андреас Шидер подчерта:
Арктика трябва да остане зона на ниско напрежение - нямаме право да внасяме или изнасяме конфликти там!".

А Алвина Аламетса и Пер Холмгрен - финлански и шведски евродепутат от „Зелените“, предупредиха:
„Арктика е от съществено значение за бъдещето ни, но не може да бъде просто резервоар за природни ресурси за Европа, за Китай или за някой друг“.
„Ако съзнавате по-голямата картина, то няма да гледате на Арктика като на скрин със съкровища!".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!