Проектът "Пегас" спечели наградата на името на Дафне Галиция

| обновено на 23.10.21 в 13:32
Снимка: europarl.europa.eu

За първи път беше връчена наградата на името на убитата през 2017 г. в Малта журналистка Дафне Каруана Галиция. Призът е учреден през 2019 г. от Европейския парламент и отбелязва ключовия принос на журналистите за опазване на демокрацията.
При откриването на церемонията по награждаването председателят на Европейския парламент Давид Сасоли подчерта, че закрилата и подкрепата на журналистите е от жизнено значение за демократичните общества.

"Дафне Каруана Галиция беше разследващ журналист и блогър, който хвърли светлина върху това, което другите искаха да скрият. Тя беше изключителен журналист, който свърши забележителна работа, борец за демокрация. Но тя не е единственият убит журналист. Не можем да приемем факта, че журналистите са нападани или дори убивани, докато упражняват работата си. Журналистите никога не трябва да се страхуват за живота си само защото си вършат работата."

Прогнозата на Международната федерация на журналистите обаче е мрачна:

"65 журналисти са убити по света през 2020 г. Опасявам се, че в края на 2021-а броят на жертвите ще бъде подобен", заяви генералният секретар на Федерацията Антони Беланже. Той представлява независимото 29-членно жури от представители на медии, журналистически асоциации и граждани на ЕС, които избраха за победител в конкурса журналистите от проекта "Пегас", координиран от консорциума „Забранени истории“. Разследването обединява работата на 80 журналисти от цял свят, които разкриха изтичане на над 50 000 телефонни номера в повече от 50 страни чрез софтуера "Пегас" на израелската компания NSO Group.  Мишена на софтуера за следене са били журналисти, правозащитници и адвокати по целия свят.

Наградата от 20 000 евро получиха представителите на консорциума Сандрин Риго и Лоран Ришар:

"Знаехме, че това е един много опасен, но и важен проект. Беше огромно предизвикателство, което нямаше да изпълним без подкрепата на 80-те журналисти, които работеха с нас."

"Няма да се предаваме. Ще работим по този начин, ще си сътрудничим. Но имаме нужда от подкрепа на институциите. Ако искаме да защитим демокрацията, ние можем да го направим с работата си, но имаме нужда от Европейския съюз, от повече прозрачност и отговорност."

„Забранени истории“ е носител на престижни награди по целия свят, включително на Европейската награда за преса и наградата „Жорж Полк“. От създаването си през 2017 г. журналистите от консорцуима продължават разследванията на Дафне Каруана Галиция, но също и на журналисти, убити заради разследване на престъпления срещу околната среда или мексикански картели. Сътрудничат си с над 30 партньорски новинарски организации по целия свят и близо 100 журналисти.

В Туитър малтийският евродепутат Давид Каса отбеляза, че Европа се нуждае от повече „Забранени истории“. По думите му, наградата трябва да отвори очите на всички, които заплашват или се опитват да заглушат или убият журналисти.

Малтийската журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция“, разследваща корупцията, беше убита през 2017 г. при експлозия на кола бомба. Наградата в нейна памет ще се връчва всяка година. В тазгодишния конкурс участваха над 200 журналисти от 27-те държави от ЕС.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!