Регламентът e-CODEX за по-ефективен достъп до правосъдие в Европа

Снимка: Pixabay

Системата e-CODEX ще подобри достъпа до правосъдие, осигурявайки съдебни процедури, които спестяват на гражданите и бизнеса в ЕС усилия, време и разходи. Така евродепутатът Емил Радев коментира новия цифров инструмент за сигурен трансграничен съдебен обмен на информация в ЕС. Предложението за регламент за управлението и финансирането на e-CODEX беше одобрено на съвместно заседание на Правната комисия и на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Като докладчик по досието Емил Радев ще вземе участие в предстоящите преговори с Европейската комисия и Съвета за формулирането на окончателния текст на регламента. Новото законодателно предложение има за цел да повери по-нататъшното разработване и поддържане на e-CODEX на Агенцията eu-LISA. Очаква се това да се случи от юли 2023 година. Предвижда се системата да се прилага по гражданско-правни,  в това число търговски и наказателно-правни въпроси. Позицията  е, че трябва да се прилага към максимално широк кръг от процедури - да се използва и за други цели, извън обхвата на съдебното сътрудничество, но това трябва да става съгласно националното право или правото на ЕС, както и да не пречи за използването за съдебни производства:

"Практически съдилищата от една държава-членка ще могат по електронен път да изпращат информация като документи и доказателства до друга страна от Евросъюза. Досега държавите са използвали e-CODEX доброволно в Европейската заповед за плащане или Европейската процедура за искове с малък материален интерес. "

 Ходът на съдебните дела в България може да бъде видян онлайн, но това не е достатъчно, смята Емил Радев. "По-голямата част от процесуалните действия трябва да могат да се извършват онлайн. Това ще спести доста време."

България вече използва e-CODEX в Европейската заповед за разследване. С приетите наскоро два регламента за връчване на документи и събиране на доказателства се дава срок от четири години на държавите-членки да въведат системата за граждански и търговски дела.

Наблюдава се напредък в развитието на трансграничния обмен на информация, още повече че Планът за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз предоставя финансиране, което обезпечава процесите на дигитализация на правосъдните системи на държавите-членки. Надяваме се, че България, макар да е от последните подали своя план, ще може да се възползва от тези средства.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!