Европейският парламент притеснен за демокрацията в Словения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силата на правото пред правото на силния - на този принцип стъпва Европейският съюз, но освен обичайните заподозрени Полша и Унгария и други страни-членки оставят впечатлението, че тълкуват различно основните принципи на Общността. И ако Полша поставя под съмнение върховенството на закона, а Унгария - либералната демокрация, управляващите в Словения не възприемат разделението на властите като задължителен атрибут на демократичното общество.

До това заключение стигна мониторинговата група на Европейския парламент, която бе на посещение в Любляна, за да проучи върховенството на закона и свободата на медиите. „Най-потресаващото в Словения е поляризацията на населението“, смята нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“, ръководител на делегация на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент: "От една страна демократичните институции работят и там не виждаме проблеми. Но от друга страна общественият дебат е толкова агресивен и отровен, че това ни притеснява. Оказва се натиск срещу журналисти и публични институции и това отслабва вярата в демокрацията", казва ин 'т Велд.

Фокусирането на ЕП върху Словения, която в момента председателства ЕС, не се хареса на премиера Янез Янша и той атакува в Туитър представители на мониторинговата група. „Това е неговата любима медия“, допълва София ин 'т Велд: "Непосредственото ни искане е правителството да осигури финансирането на словенската информационна агенция, което беше замразено в началото на годината. Агенцията няма собствени приходи освен бюджетните средства и няма да може още дълго да издържи. Става дума за гарантирането на работата на една обществена независима медия."

Евродепутатите предупреждават и за други проблеми в Словения, като бавенето на назначаването на двамата словенски делегирани прокурори към Европейската прокуратура, сплашването и торомозът, упражнявани срещу председателите на Сметната палата, на органа за защита на личните данни, на Комисията за противодействие на корупцията и омбудсмана.

Евродепутатите, които посетиха Любляна, са поискали среща с премиера Янез Янша, но тя не се е състояла. „Крайно време е европейските лидери да вземат отношение“, настоява Ин 'т Велд. "Европейските лидери наблюдават вече десет години, какво се случва в Полша и Унгария, сега и в Словения и други страни-членки, където демокрацията е застрашена. Ако ЕС не се намеси, отслабването на демокрацията ще продължи и рано или късно ще дойде моментът, когато няма да можем повече да върнем нещата назад. Освен това Европейският съюз не се изчерпва само с национални правителства, той е съвкупност от граждани. Има хора и в Полша, и в Унгария, и в Словения, които очакват намесата на Евросъюза в защита на правовата държава и демокрацията."

Пасивното поведение на европейските лидери е „огромна грешка“, смята нидерладската евродепутатка, която предупреждава, че ЕС е изправен пред голямата опасност от потъпкването на основните ценности за неговото съществуване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!