Българският суперкомпютър вече работи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският суперкомпютър в България Discoverer започва официално работа. Машината е част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз.
Тестването на молекули за лекарства, изследване свойствата на материалите, моделиране на климата, цифрови двойници за тестове - това са само част от задачите, които ще могат да се изпълняват на българския суперкомпютър. С производителност от 4 и половина милиона милиарда операции в секунда компютърът беше класиран сред специализирани тестове на 91-во място в световната независима експертна класация на високопроизводителни машини - TOP 500.
Симеон Стоянов от екипа за бизнес развитие на суперкомпютъра обясни, че с него и науката, и бизнесът могат значително да съкратят пътя на продуктите и изследванията до хората.

"Една от големите области на приложимост ще бъде в областта на биоинформатиката и геномиката. Другата важна област е изчислителната химия, квантова химия и така нататък. Третата област – това е в областта на омолекулярна динамика и моделиране на процеси, важна част е изчислителната флуидна динамика, областта на изкуствения интелект и обработка на големи масиви от данни. Основната цел е голямата част от ресурса да бъде експлоатиран с помощта на конкурси  по няколко групи от теми. Едната и основната теми ще бъде ресурси, които изискват голяма изчислителна мощност. До 20% от пълния ресурс на компютъра може да бъде използван за комерсиални цели. Вододелът ще бъде не само дали резултатът се използва за комерсиални цели. А и дали информацията е публична. Защото „Discoverer“ е финансиран с публични средства. И съответно се очаква основната част от този ресурс да бъде публично достъпна за всички." 

Научната общност очаква пускането на българския суперкомпютър

Според еврокомисаря Мария Габриел България може да е цифров лидер в региона. А суперкомпютърът ще стимулира научните изследвания с висока степен на интензивно използване на данни в области като медицината, промишлеността или сигурността.

 „Discoverer“ ни насочва към неговия принос - към цифровия преход на България. Нека си припомним, че „Discoverer“ се развива паралелно с инициативата с Центъра за върхови постижения с водеща организация Българската академия на науките и проекта Gate за работа с изкуствен интелект и големи масиви от данни. Ето я инвестицията в човешкия капитал. Тези три инициативи, развиващи се паралелно, задават основата на цифровия преход на България. Основното предизвикателство е да не останем с машина, чийто потенциал не е използван пълноценно. Разбира се, че ако нямаме професионалисти хора с необходимите умения, които да работят със суперкомпютрите, ние не бихме могли да постигнем всички ползи, които те ни носят. Затова голямата цел - европейска магистратура за специалисти в областта на високопроизводителните изчисления. Третото голямо предизвикателство е тясно взаимодействие с индустрията."


Българският компютър ще бъде надграден с модули за изкуствен интелект и квантови изчисления, обясни Петър Статев от „ИКТ Клъстер“:

"Първите ъпргрейди на машината ще бъдат направени още следващата година. На хоризонта идват много по-предизвикателни задачи, свързани с необходимостта от колосални изчисления. Там вече бихме могли да се справим единствено и само ако разполагаме с квантови компютри. Това е процес, който изисква да създадем познания у младите хора как. Защото те са тези, които ще направят пробива."

Българската машина е третият суперкомпютър, открит след тези в Люксембург и Словения. Европейската система от суперкомпютри ще бъде допълнена с машини в Чехия, Португалия, Финландия, Испания и Италия. Последните три много по-бързи от наличните в системата.

Ръководителят на Консултативната група за изследвания и иновации към EuroHPC Жан-Пиер Панцера отбеляза, че помощта на ЕК продължава да бъде важна, защото състезанието в тази сфера не е симетрично между Европа и неевропейските държави. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!