ЕП с позиция за закона, забраняващ абортите в Тексас

Снимка: www.multimedia.europarl.europa.eu

От Европейския парламент призоваха за отмяна на забраняващия абортите закон в Тексас, тъй като считат, че нарушава грубо правата на жените, живеещи в американския щат.

Чрез приет през октомври доклад приет с 381 гласа "за", 253 "против" и 36 "въздържал се" те отправят и апел за гарантиран безопасен и безплатен достъп на жените до тези услуги.

Законът забранява абортите след установяване на сърдечна дейност на плода, обясни шведският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Хелене Фритзон:
Независимо от своята житейска ситуация или причина всеки трябва да има право на решения, касаещи тялото му. Законът забранява абортите около шестата седмица от бременността, както и при случаи на изнасилване или кръвосмешение“.

„Тексаският закон е шокиращ и унизителен, тъй като позволява на частни лица да осъдят всеки в щата, помогнал на жена да направи аборт! Осве това той е насочен към жени с по-ниските доходи и към цветнокожите!“, добави нидерландският евродепутат от "Обнови Европа" Самира Рафаела за закона, според който и лекарите, извършващи абортите, отиват на съд. Затова и докладът призовава държавите-членки да предложат убежище за медици, изправени пред правен или друг тип тормоз.

„Миналата година осъдихме закона за абортите в Полша и показахме солидарност с десетките протестиращи по улиците. И днес отново е време! А и знаем, че след този закон последиците са опустошителни - забраната не води до по-малко аборти, а до животозастрашаващи такива!“,подчерта шведският евродепутат от "Зелените" Алис Ба Кунке, а полският й колега от Европейските консерватори и реформисти Рижард Чарнецки добави:
„Стане ли дума за защита на живота и абортите, то вероятно всеки парламент по света, включително и Конгресът на щата Тексас, е разделен. Това е цивилизационен спор! Нека опитаме да чуем и другата страна! Трябва да говорим и за правата на децата!“.

„Представителите на щата Тексас са решили, че трябва да защитят онези, които все още не са родени, но сърцата им вече бият! Абсурдно е, че Европейският парламент критикува акт, защитаващ живота! Вместо да даваме пари на американски неправителствени организации за насърчаване на абортите сред най-уязвимите, ние трябва да подкрепим бъдещите майки!“, каза колегата му от Румъния Кристиан Терхеш по време на дебата върху документа, в който се настоява и за защита, и за финансова подкрепа за гражданските организации, насърчаващи сексуалните и репродуктивни права.

Предложеното в Тексас ограничава достъпа до законен и безопасен аборт! То е в нарушение и на сексуалните, и на репродуктивните, и на основните човешки права, защитени от международното право!“, изтъкна португалският евродепутат от Левите Мариса Матиаш.

„Европейският съюз подкрепя насърчаването, защитата и прилагането на правото на вземане на самостоятелно решение, както и на правото на информирано съгласие и на поверителност!“, подчерта еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду по повод резолюцията, в която е отправен и призив за федерална подкрепа с цел универсален достъп до аборт в Съединените щати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!