Емил Радев: Необходима е единна система за надзор на борбата с изпирането на пари в ЕС

Снимка: архив

На последното пленарно заседание на ЕП се проведоха два дебата за необходимостта да се противодейства на финансовите злоупотреби. От една страна са мерките за по-ефективна борба с прането на пари, а от друга - скорошното глобално споразумение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, относно 15% минимално корпоративното данъчно облагане.

Българският евродепутат Емил Радев, като постоянен докладчик на ЕПН по въпросите относно борбата с изпирането на пари в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, отстоява позицията да се уеднаквят правилата в ЕС.

„Смятам, че да затворим вратичките в законодателството, от което престъпниците умело се възползват е необходима по-силна и по-строга законодателна рамка, прилагана по еднакъв начин от всички държави членки. Затова подкрепям предложението на ЕК за пряко приложими правила за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, а именно използването на регламенти за налагането на тези правила."

Емил Радев

По отношение проследяването на злоупотреби Емил Радев допълни:

„В днешния глобален свят при проследяването на злоупотреби се изисква и много добро трансгранично сътрудничество. Важно е новите правила да бъдат прилагани еднообразно във всички държави-членки и това трябва много стриктно да се контролира. Предстои в ЕП да започнем работа по законодателния пакет и се надявам крайния резултат да бъде много положителен. Надявам се да изградим единна интегрирана система за надзор на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма в целия ЕС. Да създадем добра среда за тясно сътрудничество между административните, съдебните и правоприлагащите органи на държавите-членки. Факт е, че през последните години постигнахме огромен напредък и в момента правните норми на Съюза за борба с изпирането на пари са сред най-строгите в света, въпреки това все още има слабости и Досиетата "Пандора" го показват.“

Относно парите, концентрирани в данъчни убежища, Емил Радев каза:

"По данни на данъчната обсерватория на ЕС размерът на световното финансово богатство, концентрирано в данъчни убежища през 2017 г., възлиза на 7 900 млрд. евро, което се равнява на 8% от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Резултатът е загуба на данъчни приходи в размер на около 155 млрд. евро годишно в световен мащаб. Данните за ЕС сочат, че в офшорни зони се държат около 11% от общото нетно богатство или 2 300 млрд. евро. Така загубите на ЕС в резултат от избягване на корпоративното данъчно облагане варират между 50 и 70 млрд. евро годишно. Изчислява се, че сумата може да достигне почти 190 млрд. евро, ако бъдат включени и други фактори. С резолюцията призовахме държавите-членки и Комисията да положат повече усилия за идентифицирането и споделянето на информация относно действителните собственици, които в крайна сметка извличат печалби от фиктивни дружества."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!