Сезонните работници във фокуса на вниманието на Европейския орган по труда

Снимка: БГНЕС

Сезонните работници, наети в чужбина, имат право на широк набор от права, но предвид временния характер на работата им, те са по-уязвими, с по-несигурни условия на живот и труд от останалите. Пандемията от Covid-19 влоши условията за сезонните работници и ги изложи на повишен риск за здравето. Председателят на Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент Луция Николсонова обяви:

„Всяка година около 850 000 европейски граждани извършват сезонна работа в друга държава-членка. Обикновено условията на труд са много несигурни и невинаги благоприятни, и видяхме какви бяха проблемите, свързани с пандемията Covid-19, свързани с базисното здравеопазване до прилично настаняване, както и персонални маски и други необходими дрехи. Необходимо е да има информационни кампании относно правата и проблемите, с които се сблъскват сезонните работници, както за самите тях, така и за работодателите“.

За да повиши осведомеността на сезонните работници и работодателите, които ги наемат, относно съществуващите права, техните задължения и услугите, Европейският орган по труда стартира информационната кампания „Права за всички сезони“, в партньорство с Европейската комисия, мрежата EURES, Европейската Платформа за борба с недекларирания труд, държавите от ЕС и социалните партньори.


Европейският орган по труда постави във фокуса на вниманието си именно тази група трудещи се в Европа. Сезонните работници са много по-уязвими поради това, че става дума за договори с ограничен срок, каза пред Комисията по заетост и социални въпроси изпълнителният директор на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу:

„Европейският орган по труда подпомогна и няколко смесени инспекции с фокус върху селското стопанство, които се проведоха във Франция с участието на български и испански инспектори, както и в Белгия и Литва, Италия с участието на немски, датски и други инспектори. Целта беше да се установи има ли нарушаване на трудовите права на трудещите се и какви мерки да бъдат взети. Ние също така подпомогнахме инспекторите, като осигурихме много добри условия на работа, включително им осигурихме и преводачи. Първите инспекции показаха, че те са от огромно значение и много важни, тъй като по този начин самите инспектори придобиват много по-задълбочено познаване на нещата. По този начин също така има и по-добра комуникация със самите трудещи се, които имат много повече доверие и много по-лесно могат да разговарят с инспектори, които са от техните родни страни“.

Козмин Боянджиу представи и трите основни урока, които са усвоени:

„Първо, комплексността на проблемите изисква мобилизацията на всички и едновременни действия. Това е първият урок, който извлякохме от работата си. Затова Европейският орган по труда ще има за цел да координира дейността на националните организации. Второ, мобилизиране на различните социални партньори и на различните заинтересовани страни – не само на теория, но и в практическата работа. И трето – работа на терен. Не можем да имаме ефективна работа, ако стоим само в Братислава. Затова участваме в мероприятия на терен във Франция, Белгия, Испания, и очакваме много положителни резултати за това“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!