Андрей Ковачев: Тирана да не бъде спирана да започне европреговори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само преди дни Европейската комисия прие годишните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи представи резултатите на заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент. На това заседание българският евродепутат Андрей Ковачев направи предложение Албания и Република Северна Македония да се разделят при преговорите за членство в Евросъюза, ако едната от тях изостава при изпълнение на критериите.
По думите на Ковачев решението дали една или друга страна може да започне преговори се взима не от Комисията, а от Съвета с пълно единодушие. В момента такова единодушие има само за Албания и това е причината българският евродепутат да постави въпроса.

„Няма логично обяснение, защо след като Албания е покрила всички критерии и има единодушие в Съвета за това, тя да не започне преговори за членство в Европейския съюз. Това би било един много положителен знак за целите Западни Балкани“, каза Андрей Ковачев. Според него Тирана не трябва да бъдe cпирaнa дa зaпoчнe eврoпрeгoвoри, aкo Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния вce oщe нe e гoтoвa c изпълнeниe нa критeриитe зa cтaрт нa прeгoвoритe зa члeнcтвo в Eвросъюза. По думите му 27 cтрaни члeнки в Cъвeтa са казали „да“ за Република Албания.

             

Андрей Ковачев посочи още, че Република Черна Гора и Република Сърбия са започнали самостоятелни преговори, без да бъдат в тандем и да бъдат обвързани с някоя друга страна. „В крайна сметка оценяваме страните според техните постижения и техните достойнства за това, което са постигнали по пътя на европейската интеграция“, каза още Ковачев.

Какво показват докладите за напредъка на страните от Западните Балкани и как се прие до предложението Албания и Република Северна Македония да се разделят при преговорите за членство в Евросъюза, чуйте кратък коментар на евродепутата Андрей Ковачев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!