Ще признае ли ЕС ядрената енергия за зелена?

Снимка: АЕЦ Козлодуй

Европа се нуждае от „стабилен, ядрен“ източник на електроенергия и от природен газ в прехода си към нисковъглеродна икономика. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата на върха в Брюксел в края на октомври. Там стана ясно, че до края на годината Европейската комисия ще издаде списък на енергоизточници, смятани за благоприятни за климата.

Българският евродепутат Цветелина Пенкова, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европарламента, заяви, че още през лятото на тази година научните центрове към европейските институции на база на проучвания са класифицирали ядрената енергетика като зелена и устойчива. Енергийната криза и покачващите се цени на електроенергията са доказали на Европейския съюз, че ядрената енергетика трябва да е основна в енергийния микс на Европа, посочи Пенкова. 


Официалната теза на Еврокомисията е, че всяка държава е свободна сама да определя своя енергиен микс. Брюксел признава, че производството на електроенергия от ядрените централи е безвъглеродно. Притесненията обаче са свързани с отражението на ядрените отпадъци върху околната среда. „По докладите, които излязоха последно, се оказва, че те могат да се съхраняват по начини, които са щадящи. Мисля, че с напредъка на технологиите няма сериозни притеснения вече“, отбеляза Цветелина Пенкова. 


10 от 28-те държави членки на ЕС, сред които Франция и България, настояват атомните централи и природният газ да бъдат включени в зеления списък.


Невъзможността европейската икономика да бъде обречена на скъпа и недостъпна електроенергия е причина за постепенното смекчаване на позицията на Брюксел за атомната енергетика и за природния газ като преходно гориво.


Въпросът не е дали, а кога ще се случи това, убедена е българската представителка в Европарламента. Според нея ситуацията в момента е ключова, затова очаква още до края на тази година да бъде взето решението за включване на ядрената енергетика като зелена и устойчива. Това става на фона на все по налагащата се позиция, че точно ядрената енергия е евтиният път за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!