Действието на европейския механизъм HERA в условията на здравни кризи

Снимка: ВМА

Разработване на мерки за идентифициране, предотвратяване и адекватна реакция, са главните задачи на създадения от Европейската комисия нов орган за готовност и реакции при извънредни здравни ситуации - HERA. Освен това той щe прeдлaгa пoдкрeпa зa нaучни изcлeдвaния и инoвaции зa рaзрaбoтвaнe нa нoви мeдицинcки мeрки зa прoтивoдeйcтвиe, включитeлнo чрeз oбщи зa EC мрeжи зa клинични изпитвaния и плaтфoрми зa бърз oбмeн нa дaнни. Действието на новия орган ще подпомогне занапред усилията и работата на Комисията и страните - членки на съюза за реакция при възникване на бъдещи кризи.


„Създадохме нов орган за готовност и реагиране при спешни здравни ситуации, за да се  подготвим по - добре за тях, да ги откриваме по-рано и да реагираме заедно“, отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен.


HERA ще развива и други дейности, които ще са от полза за всички, убедена е Фон Дер Лайен:

В стандартна обстановка -  HERA ще работи за оценка на заплахите за здравето.Чрез иновативни методи ще дава възможност за споделяне на информация за здравни данни, ще е в услуга с информация и оценка за нови или възникващи такива биологични заплахи. Ще работи и върху нови, гъвкави технологии за още по - добри ваксини и ще помогне за преодоляване на пропуските в съществуващата европейска здравна система, каза още председателят на Европейската комисия.

Сред задачите на Европейския орган за готовност и реакции при извънредни ситуации ще са производството и разпространението на лекарства и подпомагане на други медицински дейности:

„Новият механизъм за реакции при здравни ситуации ще има широк обхват - от колективни поръчки за защитно оборудване, лекарства и ваксини - до координиране на правилата за тестване и карантина и за всичко необходимо, свързано с трансгранична заплаха за здравето. Ще укрепим и европейския фармацевтичен сектор и здравната система, коментира още Урсула Фон Дер Лайен и съобщи, че:

„В началото на 2022 г. ще започне работа по изграждане на производствени мощности за производство на ваксини и лекарства. Съоръжения, които могат да бъдат активирани бързо при бъдещи кризи.“ А при възникването на такива:

Ще получи специални правомощия, които ще дадат възможност да координираме действията на държавите - членки или за закупуване на медицинско оборудване, лекарства, ваксини“, каза председателят на Европейската комисия, според която със създаването на този нов орган Европейският съюз е извадил поука от създалата се криза, предизвикана от разпространението на Covid-19 и е предприел  конкретни действия, за да реагира единно и по подходящ начин на глобалните здравни предизвикателства. Създаденият през септември орган HERA се очаква да заработи напълно в началото на следващата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!