През 2024 г. най-рано зареждаме телефоните с едно и също зарядно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е от 2024 г. да бъде въведен единен стандарт за зарядно устройство в ЕС, а купчината кабели за зареждане на телефони, таблети и фотоапарати да остане в историята.

Какъв път е изминат и какво предстои да се случи, коментира в интервю за страницата на Европейския парламент в социалните мрежи Ана Кавацини, председател на парламентарната комисия по защита на потребителите:

„Европейският парламент настоява от около 10 години за единен стандарт за общо зарядно устройство. Европейската комисия привлече много производители към инициативата чрез доброволни споразумения, но Европейският парламент настоява за регулация, тъй като са прекалено много зарядните устройства в целия свят. Предложението на Европейската комисия е много добро, закъсняло е, но е добре, че проблемът е поставен за решаване. Въвеждането на единен стандарт ще улесни потребителите. От гледна точка на потребителите това означава, че те ще могат да ползват едно и също зарядно устройство. Например пътувам, нямам зарядно със себе си и мога да помоля всеки да ми услужи, защото стандартът ще е един“.


Ана Кавацини обяснява още, че през последните 10 години са постигнати много доброволни споразумения на компаниите за единен стандарт, но не всички производители са се включили и затова след 10 години и доста натиск  Комисията е направила предложението за единен стандарт.

Това предложение  съдържа два елемента - първият е, че ще има единен стандарт за зарядните, за да работят на всяко устройство. Вторият е, че зарядното няма да върви с устройството, т.е. в бъдеще потребителите няма да са задължени да купуват устройство със зарядно и това ще доведе до намаляване на електронните отпадъци.


Ако единният стандарт бъде въведен, значително ще намалеят електронните отпадъци. През 2020 г. в ЕС са били продадени приблизително 420 млн. мобилни телефони и други преносими електронни устройства. На потребител се падат средно по около три зарядни устройства за мобилни телефони, като редовно се използват само две. При това 38 % от потребителите споделят, че поне веднъж са изпадали в ситуация да не могат да заредят мобилния си телефон, който се е оказал несъвместим с наличните им зарядни устройства. Това не само затруднява потребителите, но им струва и пари. Разходите им само за зарядни устройства, закупувани отделно от електронните устройства, възлизат на приблизително 2,4 млрд. евро годишно.


Кавацини се надява Парламентът да постигне споразумение със Съвета и да приключи работа по предложението до края на 2022 г. След това страните в ЕС ще имат две години, за да приложат законодателството.

Снимка: Alexis HAULOT © European Union 2020 - Source : EP



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!