ЕП с призив за минимални социални стандарти за хората на изкуството и културните дейци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Културният и творческият сектор е сред най-силно засегнатите от пандемията от КОВИД-19.  Загубите в оборота възлизат на над 30 процента", казва евродепутатът Моника Семедо. Близо 200 милиарда евро са загубите за сектора миналата година. Най-сериозен е спадът на оборотите в областите музика и сценични изкуства.

"Има няколко сектора, които пострадаха по-сериозно от други. Например, при сценичните изкуства заради отмяната на представления, загубите са 98 процента.  Особено трудно беше за малките продукции. За съжаление, за тях често спадът на оборота означаваше фалит", допълва Семедо.

Затова Европейският парламент прие резолюция, в която призовава за подобряване на несигурните условия за работещите в областта на културата. Документът настоява Европейската комисия да определи обща рамка за условията на труд на хората на изкуството и минимални стандарти за всички страни в общността. Държавите членки трябва да гарантират, че заетите в културния сектор имат достъп до колективно договаряне. Докладчикът по темата Моника Семедо посочва: "Поисках 2% от механизма за възстановяване и устойчивост да се отделят за култура, което е важна част. В доклада подчертах и необходимостта от подкрепа за творците и културните дейци. Например да имат по-добър достъп до социално осигуряване, обезщетения за безработица, до здравни грижи и отпускане на пенсия".


Различията в националните законодателства, свързани с правния статут на творците, възпрепятстват сътрудничеството и трансграничната работа. Държавите членки трябва да работят за взаимното признаване на дипломите и квалификациите в областта на културата и изкуството, за премахване на бюрократичните пречки като разрешителните за работа и преразглеждане на административни изисквания, данъчно облагане и социално осигуряване. Евродепутатите призовават за специални програми в подкрепа на младите творци, за да могат да се движат и работят в Европа. Според Семедо: "Необходима е европейска рамка по отношение на художествените творби, което ще улесни и придвижването на творците. Често хората на изкуството имат талант, но им липсват умения, за да превърнат творчеството си в надежден източник на доходи. Затова са необходими достъп до обучение и предприемачески похвати". 


Необходимостта от действия, които да подобрят условията на труд на културните дейци, отчита и еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит:

"Програмата „Творческа Европа“ има увеличен бюджет от 2,5 милиарда за периода 2021-2027 г. Това е с 63% повече от предишната финансова рамка. Бюджетът на програмата за насърчаване на мобилността ще бъде пет пъти по-висок от пилотната фаза, започвайки от 21 милиона евро през следващите три години. Европейският инструмент за временна подкрепа за намаляване на риска от безработица при извънредни ситуации SURE предостави 100 милиарда евро на държавите членки като препоръчахме подкрепа по тази програма да получат и творческите сектори. Скоро ще публикуваме онлайн ръководство за европейско финансиране за култура. То включва всички фондове на Европейския съюз, които държавите членки и секторът могат за използват".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!